Dostupni linkovi

U nedjelju izbori za Europski parlament


Predstavljanje kandidata za Europski parlament, Zagreb, 9. travanj 2013.
Predstavljanje kandidata za Europski parlament, Zagreb, 9. travanj 2013.
U nedjelju se u Hrvatskoj po prvi puta održavaju izbori za Europski parlament. Iako Hrvatska još nije formalno članica Europske unije, bira se 12 zastupnica i zastupnika koji će do kraja ovoga mandata Europskog parlamenta, dakle još godinu dana, u njemu zastupati interese hrvatskih građana. To je bila i prilika da se dodatno srede popisi birača.

Nakon izbora 14. travnja, dvanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika pridružit će se svojim kolegama u Europskom parlamentu, instituciji koja se jedina u Europskoj uniji bira izravno glasanjem svih građana. Na izborima sudjeluje ukupno 40 političkih stranaka, odnosno 336 kandidata. U Zagrebu su se u organizaciji koalicije nevladinih udruga Platforma 112 predstavili kandidati nekih od stranaka.

Melita Mulić sa liste socijaldemokrata i narodnjaka kaže kako će – ako bude izabrana – u Europskom parlamentu sjediti u drugoj po snazi parlamentarnoj grupi progresivnih socijalista i demokrata, a da je Europski parlament izuzetno važan kod donošenja tri četvrtine svih odluka u Europskoj uniji.

„Jako je važno kakve politike donosite, što zagovarate, i kakva savezništva sklapate u Europskom parlamentu“, kazala je Mulić.

Krševan Antun Dujmović
Krševan Antun Dujmović
Deveti na HDZ-ovoj listi Krševan Antun Dujmović koji će – ako bude izabran – sjediti u najvećoj parlamentarnoj grupi pučana - kazao je kako mu je žao što se sve oko ovih izbora odvija jako brzo.

„Izbori su raspisani tek 1. ožujka, održavaju se za 5 dana, i čini mi se da u ovoj zemlji neke bitne stvari uvijek idu prebrzo! Premalo je tu medijske popraćenosti, zapravo za medije kao da ovi izbori i ne postoje!“

Damir Hršak kandidat je laburista, a jedini je deklarirani gay među svim kandidatima.

„Hrvatski laburisti – stranka rada između rada i kapitala čvrsto su na strani rada. To je naša temeljna orijentacija i u Hrvatskoj i u Europi, i za to ćemo se čvrsto zalagati“, istaknuo je Hršak.

Kampanja prekratka, tko su favoriti?

Opća je ocjena da je kampanja prekratka, da su favoriti koalicija socijaldemokrata i narodnjaka s jedne strane i HDZ sa druge strane, i da će možda kojeg od 12 zastupnika dobiti laburisti, za koje mnogi tvrde da galamom pokušavaju dobiti razočarane glasače vladajuće lijeve koalicije, a da ostali baš i nemaju neku šansu.

Zastave EU i zemalja članica
Zastave EU i zemalja članica
„Iako se izbori odvijaju godinu do završetka ovog mandata Europskog parlamenta i nagodinu će se održati novi, ovi izbori imaju svoju težinu i važnost,“ kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

„Važno je da hrvatski građani shvate da dobijaju novu političku šansu, da se uspostavlja nova razina političkog odlučivanja na koju posredno preko ljudi koje izaberu mogu utjecati, da se povećava politički prostor u okviru kojeg je moguće iskazati političke interese.“

Zbog uvođenja reda u biračke popise metodom prethodne registracije, na ovim izborima biti će čak 763.814 birača manje nego primjerice na europskom referendumu pred 15 mjeseci. Tako će na europske izbore u nedjelju izići 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta.

Najviše brisanja iz popisa birača sa prebivalištem u Hrvatskoj bilo je u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Što se tiče birača sa prebivalištem izvan Hrvatske, njih je na biračkom popisu u vrijeme prošlogodišnjeg referenduma bilo 412.648, dakle njih je sada na popisu manje čak 410.405.
XS
SM
MD
LG