Dostupni linkovi

Hrvatska pred ulazak u EU: Otvara se nova perspektiva


Nove kovanice hrvatske kune u čast EU
Pripreme za obilježavanje hrvatskog ulaska u Europsku uniju su u punom zamahu.

U subotu je održana svečana sjednica Sabora, na kojoj je hrvatski premijer Zoran Milanović poručio kako "više nema izgovora, nema stvarnih i nestvarnih neprijatelja".

"Naš uspjeh je više nego ikada u našim rukama", kazao je Milanović, te dodao kako je put ka EU bio dug i težak, a katkada i naporan i frustrirajući.

"Prvi srpnja je samo jedan novi radni dan i ništa se posebno neće dogoditi. Ali sve ono što slijedi otvara sasvim novu perspektivu i novi svijet za nas", istaknuo je premijer.

Kazao je kako će se Hrvatska u Uniji ponašati kao suverena i odgovorna država koja je svjesna svojih interesa i okvira u kojima ih može ostvariti, koja poštuje svoje kod kuće i tuđe preko svojih granica.

Milanović je najavio da će Hrvatska jednoga dana prihvatiti zajedničku europsku valutu, a susjednim državama poručio da će službeni Zagreb činiti sve da se što prije pridruže Uniji.

Svečanoj sjednici Hrvatskog sabora su nazočili i predsjednik Republike Ivo Josipović, visoki državni dužnosnici, uglednici iz hrvatskog javnog, društvenog i političkog života, te potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez i visoki dužnosnici austrijskog, švedskog, poljskog i francuskog parlamenta.

Po završetku svečane sjednice predsjednik Josipović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske bivšoj premijerki Jadranki Kosor i posthumno bivšem premijeru Ivici Račanu.

Inače, premijeru Zoranu Milanoviću u Bruxellesu je već izrečena dobrodošlica, a predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić su u Zagrebu uputili važne poruke hrvatskim građanima, ali i svijetu.

Zoran Milanović i Herman Van Rompuy, lipanj 2013.
Zoran Milanović i Herman Van Rompuy, lipanj 2013.
Na početku drugog dana summita europskih čelnika u petak u Bruxellesu, nepuna tri dana pred hrvatski ulazak u Europsku uniju, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy poželio je Hrvatskoj i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću - koji za tri dana postaje članom tog najvišeg tijela Europske unije - dobrodošlicu.

„Htio bih uputiti posebnu dobrodošlicu našem kolegi Zoranu Milanoviću, hrvatskom premijeru. Za dva dana, u nedjelju navečer, u ponoć, Hrvatska će službeno postati članica Europske unije. To je doista povijesni trenutak, za vašu Vladu, za građane vaše zemlje. Uvijek ste bili Europljani, sad ste punopravna članica naše Unije. Vaš ulazak sada kad vaši susjedi poduzimaju hrabre korake na istom putu nakon nedavne ratne prošlosti sve nas za ovim stolom podsjeća na temeljnu svrhu Europe: živjeti zajedno u blagostanju i miru“, rekao je predsjednik Europskog vijeća.

Po završetku sastanka svi su premijeri popili po čašu hrvatskog pjenušca dopremljenog posebno za ovu prigodu u Bruxelles.

Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji 1. jula još jedna je prekretnica u izgradnji ujedinjene Europe i dokazuje da je europska perspektiva realnost ako se provedu potrebne reforme i ispune uslovi, objavila je u petak Europska komisija.

"To je također svjež dokaz transformacijske moći EU: rastrgana ratnim sukobom prije samo dva desetljeća, Hrvatska je danas stabilna demokracija sposobna preuzeti obveze članstva u EU-u i prihvatiti standarde EU", kaže se u priopćenju Europske komisije.

"Pristupanje Hrvatske dokazuje da je europska perspektiva realnost za one zemlje koje su čvrsto predane programu EU. Jasan je to signal za regiju: EU ispunjava svoje obveze ako se provedu potrebne reforme i ispunite uslove", dodaje se.

"Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji povijesni je događaj, koji zemlju vraća tamo kamo i pripada, u srce Europe. Radujem se doprinosu Hrvatske Uniji koji će biti priča o uspjehu – na dobrobit Unije, hrvatskog naroda i jugoistočne Europe u cjelini", izjavio je tim povodom predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
„Pozdravili su nas, održali smo kratke govore, na kraju je bila i zdravica uz jedan hrvatski pjenušac za koji sam izričito naglasio da nije šampanjac, da nas ne bi tužili jer nemamo pravo na uporabu regionalne marke, a sve ostalo bilo je radno. To su sati i sati rada isprepleteni sa kratkim trenucima veselja, i tako će biti ubuduće", kazao je premijer Zoran Milanović.

„Hrvatska ulazi u Europsku uniju spremnija nego drugi, a za prilagodbe i privikavanja imat ćemo otprilike 12 sati“, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

„Sa svim poteškoćama koje se pojavljuju, dvije trećine građana ove zemlje i dalje smatra da je - bez obzira što nema euforije – Europska unija i dalje okvir koji nam daje najviše šanse da mi sami – ako imamo u prvom redu pameti, a onda i snage - uredimo ovu državu da ona postigne onaj cilj koji je po mom mišljenju apsolutni cilj svake države: da bude na usluzi svojim građanima i da funkcionira tako da oni lakše i bolje žive“, naglasila je Pusić.

Govoreći o budućim odnosima sa susjedima na jugoistoku Europe, ministrica je kazala kako Hrvatska ulazi sa zadatkom u Europsku uniju, zadatkom koji Hrvatskoj daje i dodanu vrijednost:

„Hrvatska ulazi sa zadatkom da da ključni doprinos stabilnosti jugoistočne Europe, regije koja je u povijesti Europe često bila nukleusom ili onom točkom iz koje se razvijala nestabilnost ili destabilizacija Europe", kazala je Pusić.

Dolazi veliki broj državnika

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović naglasak je u svom izlaganju stavio na europejstvo i europsku Hrvatsku:

„Pravda koju tako često zazivamo bolje će stanovati u europskoj Hrvatskoj, ja sam u to uvjeren. I mislim da ta ideja pravde, socijalnog balansa, socijalne pravednosti o kojoj vrlo često govorimo, koja vrlo često nedostaje, u Europskoj uniji stanuje danas više nego kod nas“, poručio je Josipović.

Umirovljeni general Ante Gotovina u razgovoru s rabinom Lucijanom Mošom Prelevićem. Foto: Enis Zebić
Umirovljeni general Ante Gotovina u razgovoru s rabinom Lucijanom Mošom Prelevićem. Foto: Enis Zebić
Dodajmo da je na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti bio i umirovljeni general Ante Gotovina, koji je sjedio u drugome redu, između zagrebačkog rabina Lucijana Moše Prelevića i predsjednika državnog Savjeta za nacionalne manjine, predstavnika židovske manjine Aleksandra Tolnauera.

U petak je koordinator svečane proslave hrvatskog ulaska u Europsku uniju Tomislav Saucha iznio konačne podatke o stranim gostima:

„Dakle, imamo 15 predsjednika država, 3 predsjednika parlamenta, 13 predsjednika vlada, 12 prvih potpredsjednika vlada, 7 ministara vanjskih poslova i na ostalim razinama 20 visokih gostiju, dakle ukupni broj stranih gostiju do sada je – 170!“

Pripreme za proslavu u nedjelju popodne traju svugdje po Hrvatskoj, a širi centar Zagreba – gdje će se i održati središnja manifestacija – zakrčen je opremom i vozilima. Po cijeloj Hrvatskoj bit će koncerata, bit će priredbi, u strogom centru Zagreba u nedjelju će ugostiteljski objekti biti zatvoreni, ali će svugdje drugdje raditi – cijelu noć.

Naravno, nije moglo proteći sve savršeno, pa posljednji radni dan Sabora protječe u izglasavanju zakona kojim se važenje europskog uhidbenog naloga ograničava na razdoblje nakon 2002. godine. Time se – tvrde oporbe i mediji - štiti jednog od šefova hrvatske UDB-e u osamdesetima Josipa Perkovića, za kojim je Njemačka izdala tjeralicu i raspisala nagradu od 12.000 eura zbog naređivanja i organiziranja ubojstva jednog hrvatskog emigranta 1983. u Njemačkoj.

Perković je iza 90-te bio blizak suradnik Franji Tuđmanu i potom Stjepanu Mesiću, a njegov sin je sada Josipovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Iako je Europska komisija izričito podsjetila kako je u hrvatskim pristupnik pregovorima s Europskom unijom ispregovarano da nema nikakvih datumskih ograničenja, socijaldemokratska većina u Saboru danas je izglasala da europski uhidbeni nalog vrijedi tek – za razdoblje nakon 2002.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG