Dostupni linkovi

U Hrvatskoj obilježen Dan antifašističke borbe


Dan antifašističke borbe, Brezovica, 22. lipnja 2012.
Dan antifašističke borbe, Brezovica, 22. lipnja 2012.
U Hrvatskoj je u petak obilježena 71. obljetnica osnivanja Sisačkog partizanskog odreda, prve partizanske jedinice formirane 1941 na prostoru okupirane Hrvatske i Jugoslavije.

„Danas na ulasku u Europu moramo vrlo jasno reći da je antifašizam baština i dio hrvatskog nacionalnog identiteta“, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović na obilježavanju 71. obljetnice osnivanja prvog partizanskog odreda u Hrvatskoj i na prostoru tadašnje Jugoslavije, u šumi Brezovica nedaleko Siska.

„Hrvatska ne nosi Europi poruke mržnje koje se kriju iza poraženih ideologija iz Drugog svjetskog rata. Hrvatska nosi Europi poruku ljubavi, mira, suživota, demokracije i tolerancije“, poručio je Josipović.

Josipović je naglasio i kako je 22. lipnja 1941 jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Podsjetimo, toga dana na vijest o nacističkom napadu na Sovjetski savez, sedamdeset sisačkih komunista i simpatizera formiralo je na tom mjestu prvi partizanski odred u Hrvatskoj.

Ne smijemo biti suzdržani, pogotovo kada su u pitanju povijesni falsifikati o narodno-oslobodilačkoj borbi", kazao je Ratko Maričić.

„Nacifašizam je 1945. vojno poražen, ali njegova ideologija nije nestala u Europi, u svijetu, pa ni kod nas. Šutnjom i suzdržanošću demokratskih snaga daje se prostor njihovom djelovanju“, upozorio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić.

„Zato ne smijemo biti suzdržani, pogotovo kada su u pitanju povijesni falsifikati o narodno-oslobodilačkoj borbi u našim prostorima u Drugom svjetskom ratu. Isto tako, zato i jesu nastale pojave izvikivanja nacističkih parola i izljeva mržnje protiv crnaca, Roma i Židova, i to ne samo na utakmicama. I u nekim tiskovinama imamo sustavno blaćenje narodno-oslobodilačke borbe i Tita“, kazao je Maričić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u svom je govoru pomirio današnji datum sa datumom koji se slavio do 1990-te, 27. srpnjem 1941., kada je podignut ustanak i u Srbu u Lici:

Hrvatski državni vrh na obilježavanju Dana antifašističke borbe, Brezovica, 22.6.2012.
Hrvatski državni vrh na obilježavanju Dana antifašističke borbe, Brezovica, 22.6.2012.
„Ovaj dan, kao i oni dani koji su uslijedili nakon njega – 23. i 24. 7 u Banskom Grabovcu i posebno 27.7. u Srbu predstavljaju jedinstven proces ustanka.“

Međutim, i svečanost u petak obilježio je svojevrsni eksces – zbog toga što se program oduljio preko predviđenog vremena, Hrvatska televizija je bez odjave prekinula izravni prijenos usred govora premijera Zorana Milanovića, koju sekundu pred podne. Za objašnjenje smo zamolili urednicu unutarnje politike na Hrvatskoj televiziji Sandru Križanec.

„Pa, zato što je to... Morali biste nazvati glavnog urednika Brunu Kovačevića... Jer, podnevni dnevnik ide već 100 godina u podne i onda smo odlučili tako i nastavili smo prijenos snimati na naš server, tako da ćemo sve izjave i sve što je bilo tamo objaviti u sljedećim informativnim emisijama“, objasnila je Križanec.

Gospodin Kovačević cijelo poslijepodne nije dizao slušalicu niti vratio poziv.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Maričić za naš je radio kazao kako je ovo vrlo ružan postupak Hrvatske televizije.

„To govori o njihovom odnosu ne samo prema narodno-oslobodilačkoj borbi, ne samo prema antifašizmu, nego ovoga puta i prema ličnosti predsjednika Vlade, jer su njega prekinuli, i prema ličnosti predsjednika Republike kojeg nisu ni pustili... Ovdje mi sufliraju da je prijenos sa Bleiburga bio dvostruko dulji – 2 sata i 20 minuta... To dokazuje sve ono što smo mi govorili i o informativnom programu i o edukaciji naših mladih ljudi i o poštenom i objektivnom informiranju“, ocijenio je Maričić.
XS
SM
MD
LG