Dostupni linkovi

U Holandiji se nastavlja suđenje u slučaju pada leta MH17


Suđenje za obaranje aviona održava se u Holandiji jer je većina putnika bila iz ove zemlje
Suđenje za obaranje aviona održava se u Holandiji jer je većina putnika bila iz ove zemlje

Suđenje u odsustvu četvorici osumnjičenih, trojici Rusa i jednom Ukrajincu u slučaju rušenja aviona na letu MH17 Malaysia Airlinesa nad Ukrajinom ušlo je u novu fazu tokom koje će sudijama u Holandiji biti predstavljen novi set dokaza i svjedočenja.

Gotovo sedam godina nakon tragedije i više od godinu uglavnom proceduralnih saslušanja u Hagu je 7. juna počela nova faza suđenja. Suđenje je zvanično počelo u martu prošle godine.

MH17 srušen je na putu iz Amsterdama za Kuala Lumpur ruskom raketom zemlja zrak ispaljenom sa teritorije na istoku Ukrajine koja je bila pod nadzorom separatista koje podržava Moskva. Pri padu je poginulo 298 putnika i članova posade.

Četvorici osumnjičenih Rusima Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Igoru Girkinu kao i Ukrajincu Leonidu Harčenku sudi se u odsustvu zbog umiješanosti u tragediju. Samo Pulatov ima pravnog zastupnika.

Sva četvorica su osumnjičena da su bili ključne osobe među separatistima koji se bore protiv Kijeva.

Tim međunarodnih istražitelja zaključio je u maju 2018. da je raketni bacač korišten za obaranje aviona pripadao ruskoj 53. protuzračnoj raketnoj brigadi.

Holandska vlada smatra da je Moskva odgovorna za obaranje aviona, dok Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u konflikt u dijelovima istočne Ukrajine.

Slučaj MH17: Raskrinkavanje ruskih dezinformacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Suđenje se održava u Holandiji jer je 196 žrtava bilo holandskog porijekla.

Saslušanja će početi sa generalnim temama, uključujući i istragu istražnog sudije. Nakon toga slijede tri dana rasprave, od 8. do 10. juna. Poslije toga tužilaštvo će imati priliku da raspravlja o slučaju 17. i 18. juna.

XS
SM
MD
LG