Dostupni linkovi

U hitnu proceduru upućen Zakon o sanaciji šteta od poplave


Selo Gunja u Hrvatskoj
Hrvatska Vlada je u hitnu proceduru poslala Zakon o saniranju posljedica katastrofalne poplave u posavskom dijelu Vukovarsko-srijemske županije. Procjenjuje se da će biti potrebno srušiti i ponovno izgraditi manje od 10 posto od ukupno 10.000 objekata koji su stradali u poplavi, a da će posao biti završen u godinu dana.

Do ljetne pauze Sabor će po hitnom postupku usvojiti Zakon o saniranju posljedica katastrofalne poplave u Županjskoj Posavini, odnosno u južnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije što ga je danas Vlada poslala u saborsku proceduru. Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić:

„Zakon bi važio godinu dana od njegovog stupanja na snagu, u kojem razdoblju na poplavljenom području očekujem uspostavu potpunog prijašnjeg stanja.“

Nositelj posla je Ministarstvo graditeljstva, a za obnovu su osigurana sredstva iz državnog proračuna, u prvom redu od legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Ministrica Anka Mrak – Taritaš izvijestila je da su na terenu ekipe u kojima je obavezno i inženjer građevine, koji idu od kuće do kuće i rade zapisnike koji će biti osnova za troškovnike, i da će za dovršenje tog posla trebati oko tri tjedna.

„Hodogram daljih aktivnosti je da onda od 1. srpnja pokrenemo zaista i građevinske radove na obnovi stradalih zgrada. Naši inspektori su obišli sve kuće i prema stanju u utorak bilo je 415 kuća koje su bile označene kao opasne za život. To ne znači automatski da će ih se rušiti, već znači da ih treba još jednom pogledati. Mi smo na kartama detektirali nešto manje od 2.800 zgrada koje imaju kućni broj – dakle, to su stambeni objekti – i više od 8.000 različitih gospodarskih objekata. Mislim da – ako govorimo o postotku - biti će 10 posto ili čak manje onih koje ćemo rušiti i graditi druge zamjenske.“

Jedan od najosjetljivijih dijelova zakona je ubrzavanje javne nabave, što će se riješiti po uzoru na neke druge zemlje Europske unije.

„Ako se sjećate, bile su poplave i u Njemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, i oni su također nakon toga obnavljali svoj fond zgrada i sve drugo, tako da smo u odnosu na javnu nabavu koristili njihove modele da imamo određene skraćene postupke, jer su sada rokovi za javnu nabavu po tri mjeseca.“.

A kakva je situacija na terenu? Za RSE govori zamjenik načelnika općine Gunja Hamdija Demirović:

„U tijeku je pražnjenje kuća od krupnog otpada – uništenog namještaja, uništene bijele tehnike i drugog. Kada se očisti kuća od stvari, komisija za popis štete uslika situaciju i napravi zapisnik. Vlasnici kuća potpišu zapisnike, i iza toga idu vatrogasci koji operu zidove i podove. Kada oni odrade taj svoj dio posla, dolaze stručne službe za dezinfekciju i deratizaciju. To je u ovoj fazi gro posla.“

U Račinovcima je završena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, a oko 17.000 kubičnih metara otpada iz poplavljenih sela već je odvezeno na odlagališta. Na terenu je nešto manje od 200 vojnika – vezisti, pripadnici Vojne policije, inženjerci i drugi. Među ostalim dovršavaju asanaciju terena i uređenje Doma za djecu sa posebnim potrebama „Zvjezdice“ u Gunji, u kojem je utorak obavljena dezinfekcija.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG