Dostupni linkovi

U Francuskoj sutra štrajk i protesti protiv reforme penzija


Ilustrativna fotografija

U Francuskoj su za četvrtak, 5. decembar, najavljeni štrajkovi i protesti protiv najavljene reforme penzija, a očekuje se učešće prosvetnih radnika, studenata, policajaca, sindikata, predstavnika građanskog pokreta "Žuti prsluci" i opozicije, javila je agencija Frans pres.

Najavljeni protesti mogli bi da budu veliki test za centrističkog predsednika Emanuela Makrona na vlasti od maja 2017, ocenili su mediji.

Štrajk bi mogao da traje duže od 24 sata u saobraćaju, pošto su francuska železnica SNCF i pariski železnički operater RATP najavili štrajk neograničenog trajanja.

Predviđeno je da oko 90 odsto brzih vozova (TGV) i oko 40 odsto vozova Eurostara ostanu na stanicama, upozorila je železnica.

Biće pogođen i vazdušni saobraćaj za oko 20 odsto, a najviše će biti pogodjeni domaći letovi. Aviokompanija Er Frans (Air France) najavila je da će otkazati oko 30 odsto letova na domaćim relacijama.

Francuski mediji poslednjih dana prenose promene režima železničkog saobraćaja, jer Francuzi mnogo više putuju vozom nego autobusom.

Građani se bune protiv reforme penzije koja predvidja univerzalni sistem penzija umesto sadašnjih podela na četiri vrste penzije - u privatnom i javnom sektoru, specijalne i dopunske penzije.

Francuska vlada koja očekuje veliki protestni pokret u već zategnutom društvenom kontekstu sa nezadovoljstvom gradjana koji rade u raznim sektorima, poslednjih dana je imala razne sastanke u cilju rešavanja situacije. Održani su sastanci sa nekoliko sindikata a rezultati tih razgovora biće predstavljeni premijeru Eduaru Filipu naredne nedelje.

Filip sa svoje strane polovinom decembra treba da predstavi detaljno planove o reformi penzija i da najavi i druge odluke vezane za zarade u nekoliko sektora.

Makron je medjutim nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.

Mediji podsećaju da bi sadašnja situacija mogla da izgleda kao 1995. godine kada su veliki protesti koji su trajali tri nedelje protiv reforme socijalnog osiguranja i penzije, naveli tadašnjeg premijera Alena Žipea da od toga odustane.

Francuzi se inače izjašnjavaju za reforme penzije ali velika većina nema poverenja u vladu i smatra da je vlasti neće sprovesti kako treba.

Incijativa o štrajku je potekla od sindikata pariskog železničkog operatera RATP, posle štrajka 13. septembra koji je tada gotovo paralizovao glavni grad i okolinu.

U Francuskoj već više od godinu dana traju nedeljni protesti Žutih prsluka, koji su i dalje nezavodoljni raznim merama i ustupcima vlade.

Na skupovima se očekuju i predstavnici opozicije, od levice do ekstremne desnice.

XS
SM
MD
LG