Dostupni linkovi

U Francuskoj neke škole ponovo zatvorene 


Ilustracija
Ilustracija

Nakon registracije novih slučajeva COVID-19 povezanih sa školama koje su otvorene u drugoj sedmici mjeseca maja, 70 škola u Francuskoj ponovo je zatvoreno, ali prema najavama vlade većina će nastaviti s radom uskoro dok prema ocjeni evropskih ministara zdravlja otvaranje škola ne utiče na značajno povećanje infekcija od novog korona virusa, pišu svjetski mediji.

Novi slučajevi

Samo nedjelju dana nakon što se trećina francuskih učenika vratila u škole nakon ublažavanja mjera ograničenja uvedenih zbog širenja korona virusa, došlo je do zabrinjavajućeg otkrića o 70 novih slučajeva COVID-19 povezanih sa školama, piše agencija Asošijetid pres (The Associated Press).

Neki niži razredi u školama otvoreni su prošle sedmice, a dodatnih 150.000 učenika viših razreda vratilo se u učionice u ponedjeljak, 18. maja jer je vlada dodatno ukinula mjere ograničenja. Potez je u početku opisivan kao olakšanje - završetak kućnog školovanja za stotine hiljada iscrpljenih francuskih roditelja od kojih su mnogi također radili od kuće.

No, francuski ministar obrazovanja podigao je uzbunu u ponedjeljak, istaknuvši na francuskom radiju RTL da je povratak neke djece doveo do nove opasnosti od zaraze i rekavši da se pogođene škole zatvaraju odmah. Nije precizirao da li je 70 novih slučajeva bilo među učenicima ili nastavnicima.

Situacija, ukazuje AP, naglašava nesigurnu situaciju u kojoj se nalazi francuska vlada jer nastoji uvjeriti javnost da se zemlja kreće naprijed nakon epidemije i da će oprezno reagovati kako bi zaštitila javno zdravlje.

Francuska je prošle sedmice otvorila oko 40.000 predškolskih ustanova i osnovnih škola i oko 30 odsto djece se vratilo u školu. S druge strane za ovu sedmicu su najavljena ponovna otvaranja srednjih škola u regijama koje su manje pogođene virusom, koje ne uključuju Pariz.

Iako je ideja da su djeca tihi super prenosioci u velikoj mjeri poništena u nedavnim analizama, sredinom maja je Francuska zabilježila prvu smrt djeteta povezanog s Kavasakijevom bolešću, misterioznim upalnim sindromom za koji neki liječnici smatraju da bi mogao biti pokrenut kao posljedica COVID-19. Devetogodišnji dječak u Marseju bio je jedno od 125 djece u Francuskoj koja trenutno ima sindrom.

Zatvoreno 70 škola

Sedamdeset škola u Francuskoj zatvoreno je zbog sumnje vezane za nove slučajeve, potvrdilo je u utorak 19. maja francusko ministarstvo obrazovanja za CNN dodajući da u školama nisu potvrđeni slučajevi otkad su ponovno otvorene.

Škole su "morale zatvoriti vrata" nakon što su se sumnjivi slučajevi COVID-19 pojavili u široj zajednici, rekao je glasnogovornik ministarstva za CNN koji naglašava da Francuska prolazi kroz zamršen proces ponovnog pokretanja svoje ekonomije ublažavajući mjere ograničenja bez uzrokovanja novog talasa infekcija.

Od oko 1,4 miliona učenika koji su se vratili u učionicu, 186.000 je srednjoškolaca u "zelenim zonama" - francuskim okruzima u kojima su, odlukom vlade, ublažene mjere ograničenog kretanja.

Osam škola je zatvoreno u samo jednom gradu na sjeveru Francuske nakon što je dijete pozitivno testirano na korona virus, javio je londonski Dejli mejl (Daily Mail).

Sedam javnih škola i jedna privatna ustanova zatvorene su u ponedjeljak, 18. maja, u gradu Rube, na belgijskoj granici. Škole su zatvorene "iz predostrožnosti", dok istražitelji pokušavaju utvrditi s kim je dijete u kontaktu. Vlasti su, dodaje Dejli mejl, saopštile kako će većina pogođenih škola biti ponovno otvorena do 25. maja.

Posljedice nedolaska u školu

Zabilježeni novi slučajevi COVID-19 sedmicu dana nakon otvaranja vrtića i osnovnih škola neće uticati na proces postepenog vraćanja djece u francuske škole, ističe francuski radio RFI (Radio France internationale).

Francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke (Jean-Michel Blanquer) potvrdio je da je nekoliko škola zbog 70 novih slučajeva bilo prisiljeno zatvoriti svoja vrata u regijama Majen, Kantal, Gornja Garona i Nici.

Ovakva zatvaranja "pokazuju da smo strogi", rekao je Blanke, koji je dodao da su se infekcije "događale gotovo svaki put izvan škole". Blanke je uvjeren da ti slučajevi ostaju manjina i da ne dovode u pitanje postepeno otvaranje škola.

"Posljedice neodlaska u školu mnogo su ozbiljnije", ponovio je francuski ministar obrazovanja govoreći o "psihološkoj, prehrambenoj i zdravstvenoj šteti" ističući da postoji rizik da oko 500.000 učenika napuste školu.

Poruka ministara EU

Ponovno otvaranje škola u 22 evropske zemlje nije dovelo do značajnog porasta infekcija od korona virusa kod djece, roditelja ili osoblja, rečeno je na videokonferencijskom sastanku ministara obrazovanja iz cijele Evropske unije, piše Gardijan (The Guardian).

Od 22 zemlje u kojima su tokom maja u talasima otvarali škole, 17 je dozvolilo djeci da se vrate u vrtiće, osnovne škole i završne razrede srednjih škola. Dvadeset zemalja osiguralo je da učenici koji završavaju srednju školu mogu polagati maturske ispite iako u izmijenjenim formatima.

Ažuriranje stanja u 27 zemalja članica EU, ističe Gardijan, uslijedilo je nakon što je francuski ministar obrazovanja rekao roditeljima da je veći rizik zadržati djecu kod kuće nego ih poslati u školu, čime djeca postaju "kolateralna šteta" krize uzrokovane COVID-19.

Početkom ove sedmice, nakon ublažavanja strogih mjera ograničenja koje su trajale osam nedjelja, u Francuskoj su otvoreni niži razredi srednjih škola ali samo u zelenim zonama gdje je virus prestao s opsežnom cirkulacijom i bolničke jedinice intenzivne njege nisu pod pritiskom. Područje Pariza i dalje je "crveno" kao i veliki dio istočne Francuske, gdje je učenicima srednjih škola rečeno da ostanu kod kuće.

Odluka o otvaranju ostalih srednjih škola bit će donesena krajem ovog mjeseca, s mogućim povratkom početkom juna. U Francuskoj je od 11. maja otkriveno otprilike 25 klastera COVID-19 ali ministar zdravstva Olivije Veran (Olivier) izjavio je da će proći dvije sedmice prije nego što vlasti utvrde je li došlo do drugog vala slučajeva, napisao je Gardijan dodajući da je od 28. marta do 18. maja od novog korona virusa u Francuskoj umrlo ukupno 28.108 ljudi.

XS
SM
MD
LG