Dostupni linkovi

Evropski parlament: Rezolucija o Dejtonu poziva na promjene


Evropski parlament, ilustrativna fotografija
Evropski parlament, ilustrativna fotografija

U srijedu, u večernjim satima, na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, započeće rasprava o Rezoluciji o Dejtonskom sporazumu, koju bi poslanici trebali usvojiti u četvrtak. Ovaj dokument je praktično rezultat rasprave obavljene tokom prošle sedmice, u kojoj je analizirano da li je i koliko napredovala BiH za dvije decenije života u miru.

Raspravu, i Rezoluciju je iniciralo više poslaničkih grupa a najaktivniji je doprinos poslanika iz Republike Hrvatske. Pozivaju se vlasti u BiH da rade na ekonomskim i socijalnim reformama koje su samo započete. Kako kaže poslanik Andrej Plenković, „Rezolucija je nastavak aktivnosti od prošle sedmice: sjednice Vijeća za stabilizaciju BiH – EU, poslaničke rasprave o Dejtonskom sporazumu u kojoj su učestvovali i članovi Bh Predsjedništva, te, jednostavno se želi podržati put BiH prema EU. Rezolucija je pozitivan, poticajni dokument za BiH“.

Tanja Fajon
Tanja Fajon

Bitno je napraviti pozitivnu poruku nakon mnogo negativnih, naglašava Tanja Fajon, evropska parlamentarka iz Slovenije. „Želimo slati dobre poruke za sve odgovorne političare kako bi shvatili da je ovo momenat za pozitivne korake, nakon što je BiH sačinila kvalitetan plan reformi.“

Iako je ranije najavljena samo Rezolucija izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH, Kristijan Dan Prede, koliko se može saznati, upućeno je još nekoliko nacrta Rezolucija iz razlilčitih parlamentarnih grupa. Međutim, očekuje se da će sve biti objedinjene u jednu, ili zajedničku.

Osim što je naglašena neophodnost promjene Ustava koji je anex IV Dejtonskog sporazuma, ističe se važnost provođenja anexa VII, koji garantuje pravo na povratak svih ljudi koji su morali napustiti svoje domove.

Šta mogu učiniti za dobrobit BiH, konferencije i rezolucije? Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske kaže:

“Ovakve konferencije ne mogu dati odgovore na pitanja. Ti odgovori su puno kompliciraniji i teže se nalaze, ali mogu upozoriti na to da je doista vrijeme da Bosna i Hercegovina ide korak dalje, da u svom razvoju, u svojoj integraciji, pogotovo na putu prema Evropskoj uniji, napravi odlučujući korak, jer – ako to ne bude, onda će doista biti pitanje njene budućnosti i moguće opasnosti pogoršanja odnosa unutar Bosne i Hercegovine", zaključio je poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

U dosadašnjem toku rasprave na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta, dodijeljena je nagarada Saharov za slobodu misli 2015.,saudijskom blogeru i aktivisti za ljudska prava Raifu Badawiju, koju je primila njegova supruga, jer se Badawi nalazi u zatvoru nakon što je osuđen na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem, zbog, kako je navedeno u presudi “vrijeđanja Islama.”

Poslanici su takođe razmotrili godišnji Izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu 2014. godine i odnos EU prema toj problematici.

XS
SM
MD
LG