Dostupni linkovi

U EU preporučeno odobravanje dva lijeka protiv COVID-19


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u četvrtak odobravanje dvije terapije protiv COVID-19 zasnovanih na monoklonskim antitijelima. Jednu terapiju razvila je američka biotehnološka kompanija Regeneron i švicarski Roche, a drugu južnokorejski Celtrion.

Odobravanje terapija dolazi u momentu ponovnog rasta broja zaraženih u evropskim zemljama. Ovo je prvo odobrenje terapije protiv COVID-19 nakon prošlogodišnjeg odobravanja lijeka remdesivira Gilead kompanije.

Regeneron-Roche koktel Ronapreve preporučen je za liječenje odraslih osoba i adolescenata kojima nije potrebna podrška kisikom i koji su pod velikim rizikom od teške bolesti.

Južnokorejska terapija Regkirona preporučuje se samo za odrasle osobe.

Dok je evaluacija formalnih prijava za odobravanje terapija u toku, ova dva lijeka su već dostupna nekim pacijentima u Evropskoj uniji.

Komesarka Evropske unije za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da je odobrenje ova dva lijeka “značajan korak” protiv bolesti.

“Obzirom da je broj zaraženih u porastu u skoro svim državama članicama, ohrabrujuće je vidjeti mnoge obećavajuće tretmane u razvoju kao dio naše terapeutske strategije protiv COVID-19”, stoji u izjavi.

U isto vrijeme brojne evropske zemlje bilježe nove rekordne brojeve zaraženih korona virusom.

Holandija je u četvrtak zabilježila rekordan broj zaraženih, dok u isto vrijeme vlada razmatra vraćanje mjera kako bi spriječili širenje. U zadnja 24 sata zabilježeno je 16.364 nova slučaja. Broj zaraženih naglo raste i u Češkoj Republici. U srijedu je ova zemlja zabilježila 13.502 slučaja zaraženih, što je više od tri puta no dvije sedmice ranije.

Budući njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako su ovoj zemlji potrebne dodatne mjere kako bi se izborili sa rekordnim porastom broja zaraženih i “pregurali ovu zimu”.

Njemačka je po prvi put u četvrtak prešla brojku od 50.000 zaraženih u jednom danu. Broj zaraženih i preminulih naglo raste od sredine oktobra, dok stopa vakcinacije u zemlji iznosi oko 67 posto.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG