Dostupni linkovi

U eksploziji bombe ubijeno više oficira sirijske vojske


Eksplozija bombe u Damasku
Sirijska kriza dominira svjetskom političkom scenom, iako ne formalno, te je uz Iran i glavna je tema Generalne Skupštine UN. Sa druge strane, na terenu se sukobi vode nesmanjenom žestinom.

Prema izvještajima iz Sirije, u eksploziji bombe u Damasku ubijeno je više oficira sirijske vojske. Istovemeno je humanitarana organizacija Save the Children objavila izvještaj u kojem se navodi da su sirijska djeca izložena “užasnoj torturi, zatvaranju i zlostavljanju”

U eksploziji bombe, čija je meta bila zgrada sirijske obavještajne službe u Damasku, ubijeno je, prema navodima dopisnika agenecije Anadolija iz Sirije, više od deset visokopozicioniranih oficira vojske odane režimu predsjednika Bašara al-Asada.

Oni se pozivaju na navode vojnih lica brigade Ahfad-i Resul koja djeluje u sklopu Slobodne vojske Sirije. Meta bombardovanja, zgrada obavještajne službe u naselju Jermuk je u blizini škole, a na putu ka glavnom aerodromu u Damasku.

Škola je, zapravo, kako navode agenecije, prema nepotvrđenim izvještajima, nedavno postala operativni centar sirijske obavještajane službe, te sjedište paravojne formacije sirijskih snaga poznate kao Šabiha milicija.

Slobodna vojska Sirije zauzela je nekoliko strateški značajnih kvartova u Alepu, gdje se vode žestoke borbe.

​Prema navodima lokalne novinske agencije u Damasku, u žestokim borbama između pripadnika opozicione vojske i vojnih jedinica sirijskog režima na planini Golan u blizini grada Kunajtra, u pograničnom djelu sa Izraelom, zarobljeno je nekoliko vojnika sirijske vojske, a zaplijenjene su i veće količine oružja.

Sirijski pobunjenik u Alepu
Sirijski pobunjenik u Alepu
Sirijska organizacija za ljudska prava navodi da su najmanje pet vojnika i dvojica pobunjenika poginula nakon napada pobunjenika na punkt sirijske vojske u selima u blizini Golanske visoravni.

Nekoliko granata, koje su ispalile snage sirijske vojske na pobunjenike, pale su na Golansku visoravan, koju Izrael drži pod okupacijom, saopštila je izraelska vojska.

"Rano jutros nekoliko granata palo je na Golansku visoravan, ali nije bilo žrtava ni materijalne štete", rekao je portparol, precizirajuci da rakete nisu bile namijenjene Izraelu, već su ispaljene na pobunjenike u sirijskim selima blizu granice. Dodao je da je Izrael odmah uložio žalbu snagama UN (UNDOF), koje patroliraju napetim područjem između dvije zemlje, već 38 godina.

Izraelska armija je upozorila da je "neprihvatljiva vatra koja se iz Sirije širi u Izrael".
Sirijski izvori navode da su sukobi izbili u selima Hamidije i Hurije u djelu Golanske visoravni koji nije pod izraelskom okupacijom.

Zlostavljanje djece

Istovemeno je organiziacija za zaštitu prava djece “Save the Children” dokumentovano objavila izvještaj u kojem se navodi da su djeca u Siriji izložena “užasnom nasilju, torturi, zatvranju i zlostavljanju” i zatražaili od UN da povećaju prisustvo na terenu, da bi se ova drastičana kršenja dječijih i ljudskih prava, tokom 18 mjeseci sukoba, što bolje dokumentovala.

Kako se navodi, gotovo svako dijete sa kojim su predstavnici organizacije imali kontakat, prisustvalo je ubistvu nekog od članova porodice. Navedeno je da su naročitom zlostavljanju bila izložena djeca u Deri, koja su hapšena i mučena zbog ispisivanja parola po gradu kojima su podržavali ustanke Arapskog proljeća.

Dječak od 15 godina, koji je bio uhapšen i mučen u svojoj nekadašnjoj školi imao je po sebi otiske od gašenja cigareta. Drugi je opisao da su ga mučili elektroškovima, dok je treći tinejdžer naveo da je gledao šestogodišnjaka kako umire nakon što je bio mučen i izgladnjivan.

“Gledao sam ga kako umire.Tri dana se mučio i onda je jednostavno umro“, opisao je 16-godišnji Vael sudbinu ovog šestogodišnjaka, dodajući da je cijelo vrijeme bio predstravljen i da su njegovo tijelo tretirali kao da je riječ o psu.

Ket Karter portparol “Save the Children” navodi da su ovi užasi činjeni konstantno.

“Sve što sam čula od djece sa kojima sam pričala apsoultno je užasavajuće.Djeca od 10 godina su bila izložena torturi.Čula sam od dječaka, mislim da je imao osam godina, kako je pomagao u uklanjanju mrtvih tijela iz porušenih kuća sopstvenim rukama“, navela je ona i zatražila pojačano prisustvo UN, da bi se ovi zločini dokumentovali time i omogućilo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Sve se dešava za vrijeme zasijedanja Generalne Skuštine UN, gdje je jedna od glavnih tema Sirija, te odmah nakon što je izaslanik međunarodne zajednice za Siriju Ladhar Brahimi, pred Savjetom bezbjednosti UN, rekao da situacija na terenu iz dana u dan sve gora. Brahimi je priznao i da nema plan za rješavanje konflikta, ali kako je naveo “ima nekoliko ideja”.
XS
SM
MD
LG