Dostupni linkovi

U Egiptu pronađene izgubljene piramide


Ranije otkrivene piramide, ilustracija
Prema riječima arheologinje Angele Micol, istraživanjem satelitskih snimaka Gornjeg Egipta su pronađena dva kompleksa koja sadržavaju neobične grupacije nasipa sa interesantnim karakteristikama i orijentacijom, što bi mogle biti izgubljene piramide.

Potencijalne piramide su jedne od drugih udaljene oko 150 kilometara.

Na jednoj lokaciji u Gornjem Egiptu, 19 kilometara od grada Abu Sidhuma, koji se nalazi na obali Nila, pronađena su četiri nasipa, a na svakom sa nalazio trouglasti plato. Dva veća nasipa su široka blizu 75 metara, a manji su široki oko 30 metara.

"Kada smo pobliže analizirali formacije, shvatili smo da nasipi imaju ravan vrh i trouglast oblik koji je vremenom dosta erodirao", kazala je Micol.

Oko 150 kilometara sjeverno, u blizini oaze Fayoum, drugi mogući piramidalni kompleks sadrži četverostranični okrnjeni nasip širok oko 45 metara.

"Ima veoma izražen četverougaoni centar, što je neobično za nasip ove veličine, a kada se gleda ravno iz zraka, izgleda piramidalno", rekla je Micol.

U ovom kompleksu, lociranom samo 2,5 kilometra od drevnog grada Dimaia, se nalaze još i tri manja nasipa u veoma izraženoj formaciji, sličnoj dijagonalno postavljenim piramidama u Gizi.

"Boja nasipa je tamna i po sastavu slična zidovima Dimaia, koji su napravljeni od blata i kamena", dodala je Micol.

Naučnici vjeruju da će uz pomoć infracrvenog svjetla moći vidjeti stvarnu veličinu kompleksa uz veće detalje. Lokacije su poslate egiptolozima i ekspertima radi daljnjeg istraživanja.
XS
SM
MD
LG