Dostupni linkovi

U Egiptu pronađene izgubljene piramide


Ranije otkrivene piramide, ilustracija
Ranije otkrivene piramide, ilustracija
Prema riječima arheologinje Angele Micol, istraživanjem satelitskih snimaka Gornjeg Egipta su pronađena dva kompleksa koja sadržavaju neobične grupacije nasipa sa interesantnim karakteristikama i orijentacijom, što bi mogle biti izgubljene piramide.

Potencijalne piramide su jedne od drugih udaljene oko 150 kilometara.

Na jednoj lokaciji u Gornjem Egiptu, 19 kilometara od grada Abu Sidhuma, koji se nalazi na obali Nila, pronađena su četiri nasipa, a na svakom sa nalazio trouglasti plato. Dva veća nasipa su široka blizu 75 metara, a manji su široki oko 30 metara.

"Kada smo pobliže analizirali formacije, shvatili smo da nasipi imaju ravan vrh i trouglast oblik koji je vremenom dosta erodirao", kazala je Micol.

Oko 150 kilometara sjeverno, u blizini oaze Fayoum, drugi mogući piramidalni kompleks sadrži četverostranični okrnjeni nasip širok oko 45 metara.

"Ima veoma izražen četverougaoni centar, što je neobično za nasip ove veličine, a kada se gleda ravno iz zraka, izgleda piramidalno", rekla je Micol.

U ovom kompleksu, lociranom samo 2,5 kilometra od drevnog grada Dimaia, se nalaze još i tri manja nasipa u veoma izraženoj formaciji, sličnoj dijagonalno postavljenim piramidama u Gizi.

"Boja nasipa je tamna i po sastavu slična zidovima Dimaia, koji su napravljeni od blata i kamena", dodala je Micol.

Naučnici vjeruju da će uz pomoć infracrvenog svjetla moći vidjeti stvarnu veličinu kompleksa uz veće detalje. Lokacije su poslate egiptolozima i ekspertima radi daljnjeg istraživanja.
XS
SM
MD
LG