Dostupni linkovi

U Damasku ponovo buknuli sukobi, okršaji i u ostatku Sirije


Pobunjenici kod Aleppa
Pobunjenici kod Aleppa
Žestoki sukobi izbili su ponovo u subotu u sirijskom glavnom gradu, dok su i u drugim gradovima nastavljenje borbe vladinih snaga i opozicionih boraca.

Vladine snage ubile su najmanje 14 ljudi u subotu u Damasku, tvrde opozicioni aktivisti, te navode da tijela ostaju razbacana na ulicama zbog prisustva brojnih vojnika vladinih snaga.

Vladine snage otvaraju vatru iz teškog naoružanja dok tenkovi patroliraju okolinom Damaska, tvrde opozicioni aktivisti, dodajući da snajperisti vrebaju sa krovova.

Snažne eksplozije odjekuju i u gradovima oko glavnog uporišta opozicionara, Homsa.

Opozicioni borci, mnogi od njih bivši vojnici vladinih snaga, bore se u Hami, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Istovremeno, Sirijska vlada tvrdi da je odbila napad pobunjenika na zračnu bazu u blizini Aleppa, na sjeveru zemlje.

Državna TV objavila je snimke vozila sa mašinkama i druge opreme navodno zaplijenjenje u borbama kod Rasm al-Abbouda.

Ovo je bila jedna od nekoliko zračnih baza koje su bile pod napadima proteklih dana, dok su borci opozicije pokušavali spriječiti vladine snage da koriste helikoptere i vojne letjelice za podršku pješadiji.

Aktivisti su objavili daje samo u petak u borbama u Siriji poginulo oko 100 ljudi.

Navode o borbama i žrtvama, kako prenose CNN i BBC, nemoguće je potvrditi jer je stranim novinarima izještavanje ograničeno.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava i drugi aktivisti bliski opozicionim snagama tvrde da nanose velike štete vladinim snagama, dok s druge strane vojne vlasti u Siriji neprestano javljaju o pobjedama nad 'naoružanim terorističkim grupama'.
XS
SM
MD
LG