Dostupni linkovi

U Crnoj Gori ponovno obavezno nošenje maski


U Crnoj Gori je od danas ponovno obavezno nošenje zaštitnih maski na svim javnim mjestima, naredba je Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koja na snagu stupa odmah, saopšteno je iz Vlade.

Odluka je donijeta pošto je Institut za javno zdravlje (IJZ) je kasno sinoć potvrdio sedam novih slučajeva infekcije korona virusom, dok je broj trenutno aktivnih slučajeva devet.

“NKT je, imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih COVID19 u više država regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, donio odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski nas svim javnim mjestima. Naredba stupa na snagu danas”, piše u saopštenju.

Takođe, NKT je donijelo odluku da se Bosna i Hercegovina (BiH) privremeno izuzme s liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije, saopštio je direktor IJZ Boban Mugoša.

“Na osnovu komunikacija s kolegama iz IJZ i kolegama iz drugih gradova i opštih bolnica u Crnoj Gori imamo najava da još značajan broj pacijenata ima simptome koje su nalik na COVID 19 infekciju tako da u narednom periodu možemo zasigurno očekivati veći broj zaraženih i sigurno i veći broj hospitalizovanih pacijenata”, rekao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, poslije sjednice NKT.

On je objasnio da je odluka donijeta jer je većina trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnu Goru došla iz Srbije, od osoba koje su ušle preko BiH.

“Ulazak iz BiH od danas moguć za građane Crne Gore i država s liste IJZ uz negativan PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimum 48 časova”, saopšteno je iz Vlade.

Crnogorske granice su 1. juna otvorene za više od 130 država, a lista IJZ država se ažurira jednom sedmično, petkom. Tako su granice otvorene za zemlje koje imaju do 25 trenutno oboljelih na 100.000 stanovnika.

Maske za sve - Obavezne u sve više država
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG