Dostupni linkovi

U Crnoj Gori euforija pred meč sa Engleskom


Ilustracija
Ilustracija
Crna Gora se nalazi u pravoj sportskoj euforiji pred večerašnji meč sa Engleskom u sklopu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Oko 1300 navijača je stiglo iz Engleske, veliki broj crnogorskih navijača je nezadovoljan jer su ostali bez karata, a mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo kako bi večerašnji spektakl na stadionu pod Goricom prošao bez incidenata.

Veći broj ulica u Podgorici je zatvoren posebno one u centru grada koje vode prema stadionu na kojem će se održati kvalifikaciona utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu između Crne Gore i Engleske. Kako se približava početak meča euforija stiže do tačke usijanja, jer se utakmica sa Engleskom ne može gledati samo kao uobičajen fudbalski meč, zbog činjenice da u Crnu Goru dolaze igrači koji predstavljaju kolijevku fudbala, da Engleska ima više fudbalera nego Crna Gora stanovnika, te da je zadatak Crne Gore da uz pomoć navijača zadrži prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi.

Koliki je značaj utakmice sa Engleskom govori činjenica da je za praćenje kvalifikacione utakmice fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Engleske zahtjev za akreditovanje poslalo skoro 200 novinara i fotoreportera, a samo iz Engleske 80 izvještača.

O toj utakmici se govori nedjeljama unazad i u crnogorskim i u medijima sa ostrva. Sportski novinar televizije Vijesti Aleksandar Radović opisujući interesovanje engleskih novinara vjeruje da je fudbal najbolja reklama za jednu zemlju.

"Oni smatraju da od ishoda ovog meča zavisi i ishod kvalifikacija Engleske za svjetsko prvenstvo u Brazilu. Analiziraju Crnu Goru, pričaju o reprezentaciji, pominje se naša istorija i to ne samo fudbalska nego uopšte. Mislim da je fudbal još jednom pokazao da je ubjedljivo najbolji promoter jedne države", ocjenjuje Radović.

Evo kako su o interesovanju utakmice sa Crnom Gorom govorili novinari britanskog BBC-a i Dejli Expresa:

"Ogroman je interes za ovu utakmicu. Mi smo upravo došli iz San Marina. Tamo je bilo mnogo engleskih navijača i mnogi od njih dolaze ovdje. Interes za fudbal je uvijek ogroman u Engleskoj, to je tradicija od 150 godina, najveći klubovi su tamo, naša liga ima 92 kluba. Cijela je zemlja opsjednuta fudbalom. Očekivanja su da se Engleska mora kvalifikovati i doći do finala".

Činjenica je, da je jedini stadion za velike utakmice u Crnoj Gori mali da bi primio sve one koji žele da budu na tribinama. Od nešto preko desetak hiljada ulaznica, hiljadu i po je obezbjeđeno za engleske navijače, ostatak je podjeljen po nepoznatom sistemu, a građanima je ostalo da čitavu noć čekaju pred šalterom za nešto preko hiljadu ulaznica. Mnogi od njih su više nego nezadovoljni jer vjeruju da je u prodaji bilo monogo manje karata.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link

U Crnu Goru je čarter letovima stiglo oko hiljadu trista navijača Engleske koji vrijeme do utakmice provode u centru Podgorice u blizini stadiona u pabovima i kafićima uz pivo i razgovor. Pitali smo ih kakav rezultat i atmosferu očekuju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Domaći navijači vjeruju u suprotno, odnosno da je Crna Gora ta koja je trijumfovati, ali neće biti nezadovoljni neriješenim rezultatom:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Direktan link

Mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo. Sve policijske snage se nalaze na ulicama Podgorice, a u obezbjeđenju im pomaže i desetak kolega iz Engleske koji su doputovali kao podrška. Navijači Engleske reprezentacije će zbog lakšeg prepoznavanja nositi narukvice, a sve procjene govore da će meč proći u najboljem redu. Treneri obje ekipe su ocjenili da će utakmica biti teška, vjerujući u pobjedu sopstvenog tima.
XS
SM
MD
LG