Dostupni linkovi

U bombaškom napadu ubijeno petoro ljudi u Pakistanu


Uviđaj na mjestu eksplozije bombe u pakistanskom gradu Čaman, 10. avgust, 2020.

Napad bombom bio je usmjeren na vozilo pakistanskih Snaga za borbu protiv narkotika (ANF). Eksplozija se desila na prometnoj pijaci u jugozapadnom Pakistanu u blizini afganistanske granice 10. avgusta, usmrtivši najmanje pet osoba, a ranivši još 10, rekli su policijski i bolnički zvaničnici.

Odgovornost za napad u problematičnom pograničnom gradu Čamanu preuzeo je Džamat al-Ahrar (JuA), grupa pakistanskih talibana, poruka je poslata novinarima u Pakistanu.

Vlasti kažu da je bomba bila pričvršćena na motociklu i da je detonirana daljinskim upravljačem.

Zakaulah Durani, zamjenik šefa gradske policije Čamana, rekao je za Afganistanski servis Radija Slobodna Evropa Radio da su svi ubijeni u eksploziji civili.

Durani je rekao da su u eksploziji ranjena i dva člana ANF-a i da je ukupno sedam ranjenih žrtava hospitalizirano u kritičnom stanju.

Snage sigurnosti i policija opkolile su to područje. Stanovnici su rekli da je nekoliko prodavnica i vozila oštećeno.

Premijer Pakistana Imran Kan osudio je napad.

Incident prati nasilje pakistanskih trupa koje su otvorile vatru na skupu u Čamanu koji su organizovali radnici manjinskih paštuna koji su tražili ponovno otvaranje obližnjeg graničnog prelaza u Afganistanu. Snage sigurnosti ubile su najmanje tri osobe i ranile 13 u tom sukobu.

Ubrzo nakon što su snage sigurnosti pucale na skup, pakistanske i afganistanske trupe u tom području također su razmijenile vatru. Obje strane su optuživale jedna drugu da je prva počela paljbu.

Afganistanski zvaničnici rekli su da je u prekograničnoj vatri poginulo devet osoba.

Granični prelaz kod Čamana zatvoren je od marta zbog pandemije izazvane korona virusom.

XS
SM
MD
LG