Dostupni linkovi

Izbori u Bjelorusiji: Lukašenko ostaje predsjednik


Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko
Nijedan član opozicije nije izabran u Parlament na nedjeljnim izborima u Bjelorusiji. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko i dalje će vladati ovom bivšom sovjetskom republikom.

Kao u najbolje doba velikog Sovjetskog saveza, Lukašenko si je osigurao pobjedu: svih 109 zastupnika u parlamentu, njegovi su ljudi. Jedan je mandat upitan, tri su pripala Komunističkoj partiji i jedan Zemljoradničkoj stranci, ali obje ove partije podržavaju Lukašenkovu platformu.

Službeno, odaziv je bio 74,3 posto.

"Izbori su bili važeći na cijeloj teritoriji Republike Bjelorusije. Izašlo je, ...koliki je procenat bio Nikolaj Ivanoviču. Aha, dobro, više od 50 posto. (smijeh) Ja bih čak rekla da je bio viši, možda veći i od 70 procenata. Najvažnija stvar je da je izabrano 109 zastupnika“, kazala je šefica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina.

No, opozicija tvrdi da je stvarni odaziv bio upola manji. Sergej Lebedev, šef promatračke misije Zajednice Nezavisnih Država (ZND), izjavio je da su izbori bili "slobodni, demokratski, i u skladu s nacionalnim zakonima."

Lidija Jermošina
Lidija Jermošina
​Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) poslala je oko 300 promatrača na nedjeljne izbore, sa kojih je većina opozicionih stranaka povukla svoje kandidate. Dvije glavne - Ujedinjena građanska stranka i bjeloruski Narodni front- pozvali su ljude da ostanu daleko od birališta, savjetujući im da odu u ribolov ili brati gljive.

Ni državna, ali ni male radio i TV stanice nisu pominjale bojkot. Jermošina na Press konferenciji u Minsku izjavljuje:

"Nažalost nismo imali alternativnih kandidata u čak 16 izbornih jedinica. Tamo je na listama bilo samo po jedno ime.“

Lukašenko, bivši sovjetski menadžer poljoprivredne zadruge, željeznom pesnicom drži vlast u Bjelorusiji još od 1994.godine. Nakon što je u nedjelju u kutiju ubacio svoj glasački listić, izjavio je

"Oni koji bojkotiraju izbore jednostavno su kukavice koje nemaju što reći narodu.“

Zapadne posmatračke grupe ocjenjuju da Bjelorusija nije imala poštenih i slobodnih izbora od 1995.godine.
XS
SM
MD
LG