Dostupni linkovi

U BiH zaraženo oko hiljadu osoba, u FBiH 27 novih slučajeva


Medicinski radnik provjerava temperaturu pacijentu ispred bolnice u Sarajevu
Medicinski radnik provjerava temperaturu pacijentu ispred bolnice u Sarajevu

U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno je potvrđeno 588 slučajeva korona virusa, čime je broj obolelih na teritoriji cele BiH prešao hiljadu.

Do danas je u Federaciji BiH testirano 6.174 osoba.

Među potvrđenima je nešto veći broj žena, njih 320.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar kazao je u redovnom obraćanju da je u Federaciji BiH najveći broj zaraženih u Čitluku - 74.

Slijede Mostar - 66, Sarajevo - 52, Tuzla - 49 i Široki Brijeg - 48.

"Najveći broj pozitivnih osoba bilježimo u Hercegovini, odnosno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zapadno-hercegovačkom kantonu, ukupno 270", kazao je Pehar.

Od 24 potvrđena smrtna slučaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, 11 je žena, a 13 muškaraca. Dvije trećine preminulih pripada dobnoj skupini preko 65 godina.

Čerkez: Smrtnost u BiH oko 4 odsto

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federacije kaže kako je do sada smrtnost u BiH oko četiri posto.

Poređenja radi, u Wuhanu je bila 2,3 posto, dok je u Italiji bila oko 11 posto.

Čerkez je ocijenio da je situacija za sada stabilna, ali da nema popuštanja sa mjerama jer još uvijek prijeti opasnost.

Takođe, pozvao je građane da se suzdržavaju od kršenja mjera, jer ukoliko se situacija pogorša postoji mogućnost da se uvedu puno rigoroznije mjere.

"Mi imamo kontinuitet u broju oboljelih. Još uvijek je taj broj zadovoljavajući, a zahvaljujući svim mjerama situacija je dosta stabilna. To ne znači da se neće pogoršavati ukoliko prekinemo poštovati sve što smo radili. U narednih 7-10 dana ćemo vidjeti ima li dodatnih oboljevanja, odnosno šta je ostavio period od pet dana kada je penzionerima bilo omogućeno da idu po penzije. Primjetili smo da se dosta ljudi pridržavalo preporuka. Za sada je to relativno stabilno", kazao je Čerkez.

Prema posljednjim podacima nadležnih institucija, u Bosni i Hercegovini je korona virusom zaraženo više od hiljadu osoba, a oko 200 ih se oporavilo. Preminulo je 39 osoba.

Devet novih slučajeva u HNK

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod još devet osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), saopćeno je u ponedjeljak, 13. aprila, na online video-konferenciji za medije Štaba civilne zaštite HNK-a.

"Tijeklom proteklih 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar testirano je ukupno 118 uzoraka. Pozitivnih je devet za prostor Hercegovačko-neretvanske županije, od toga u Čitluku 8 u Mostaru 1 slučaj", rekao je na press-konferenciji član Štaba CZ HNK-a i savjetnik premijera HNK-a, Darko Juka.

On je kazao i da "virus ugrožava zdravstveni sustav, što jest zabrinjavajuće u ovom trenutku".

Prema podacima iz SKB Mostar, do kraja marta 36 radnika te bolnice je bilo u samoizolaciji, od čega su dva pozitivna sa simptomima, ali bez hospitalizacije.

Od početka aprila, 31 radnik bolnice je u samoizolaciji, od čega 11 ih je pozitivnih na koronavirus sa različitih odjela i jedan je hospitaliziran.

"Tokom vikenda je potvrđeno novo stanje, prema kojem ima 6 novih, pozitivnih slučajeva u SKB Mostar – tri ljekara i tri medicinske sestre sa Odjela za ortopediju. Očekuje se da broj radnika sa SKB Mostar, koji će biti u samoizolaciji, danas poraste za 7 do 10", rekao je Juka.

Prema posljednjim podacima, u HN kantonu su 202 osobe oboljele od koronavirusa od izbijanje epidemije sredinom marta, a šest lica je preminuo od posljedica zaraze.

U KS ukupno 70 zaraženih

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 58 osoba, od kojih su četiri pozitivne na korona virus, potvrdila je epidemiologinja Aida Pilav.

"Broj hospitaliziranih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 19, jedan sugrađanin je na respiratoru. Potpuno oporavljenih u prethodna 24 sata nije bilo, kao ni smrtnih ishoda“, rekla je Aida Pilav.

Na konferenciji su sumirani i podaci od 30. januara do 12. aprila.

U tom vremenskom periodu u Kantonu Sarajevo ukupno je testirano 1275 osoba, zabilježeno je 70 pozitivnih na korona virus.

Potpuno izliječenih je pet, a smrtnih slučajeva je četiri.

Među 70 zaraženih je i šest zdravstvenih radnika.

"Od toga, pet je doktora medicine, a jedna je medicinska sestra, tehničar“, potvrdila je Pilav.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko potvrdio je da su još dvije osobe u toku dana stavljene pod prisilnu izolaciju, ali da u protekla 24 sata bilježe manji broj kršenja mjera.

"Imamo 10 osoba koje su prekršile mjere samoizolacije, što može pokazati da je itekako velika tendencija pada onih koji krše ovu mjeru, upravo što se prije desetak dana počelo s primjenjivanjem mjera prisilne izolacije", rekao je ministar Jusko.

U ovom trenutku sedam osoba se nalazi pod mjerama prisilne izolacije.

Policija je tokom proteklog vikenda dobila veliki broj poziva građana, koji su se žalili na sugrađane na izletištima i šetalištima jer se ne pridržavaju mjera koje se tiču nošenja zaštitne opreme.

Na nekoliko lokacija, prema tvrdnjama ministra Ismira Juske, došlo je i do fizičkog sukoba između onih koji se pridržavaju i onih koji se ne pridržavaju ovih mjera, dok su se neki, kako kaže, žalili na prisustvo policije na izletištima, koja im je pokvarila izlet.

XS
SM
MD
LG