Dostupni linkovi

U Beogradu i dalje teško do insulina


Ilustracija
Ilustracija
Uprkos najavama da će od ove nedelje dijabetičari imati manje problema sa dobijanjem insulina na recept u državnim apotekama snabdevanje tim preparatom u Beogradu još nije normalizovano.

Milana Dučić, iz Apoteke Beograd, rekla je za RSE da je počela distribucija novih količina insulina u glavnom gradu ali da ga u najvećem broju apoteka, od ukupno 125 u Beogradu, za sada nema.

„U ovom trenutku imamo insulin u četiri ili pet apoteka. Naravno, to je zbog toga što ne možemo fizički da stignemo da u istom trenutku snabdemo sve apoteke. U toku dana, po našim planovima, sve apoteke trebalo bi da dobiju insulin. A ukoliko ga pacijenti ne nađu u svojoj prvoj najbližoj apoteci neka ga potraže u nekoj drugoj. Ili neka sačekaju jedan dan, do sutra će sigurno svuda stići. Ako ne mogu da nađu, a hitno im je, neka pozovu naš telefon za informacije o lekovima“, kazala je Dučić.

Beograđani koji su čekali na insulin u državnim apotekama od ranog jutra su u ponedeljak pokušavali da ga nabave, ali uglavnom bezuspešno. Neki od njih za RSE su rekli da su ogorčeni zbog takve situacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link

Prethodno je Apoteka Beograd saopštila je da će u ponedeljak do 11 sati insulin dobiti 41 apoteka u njenom sastavu, dok će ostale apoteke preparat za dijabetičare dobiti do 17 sati.

Nakon što je počela nestašica, državnim apotekama u Beogradu omogućeno je da po skraćenom postupku nabave insulin. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za nestašice je optužila menadžment Apotekarske ustanove Beograd jer, kako je rekla, nisu na vreme napravili rezerve lekova.

Damjan Damjanović, iz beogradskog Udruženja za borbu protiv dijabetesa, kaže za RSE da nije dobro da insulina ima samo u privatnim apotekama, i da su nadležni morali bolje da informišu pacijente o mestima gde mogu da ga nabave.

“Veliki je problem kada neko dvadeset godina terapiju preuzima na određenom mestu, i navikao je na to, a onda kada dođe po insulin kažu mu da ga nema, jer je nestašica. Onda malo nastaje panika. Sada je vrlo čudna situacija jer smo dobijali informacije da insulina u državnim apotekama ima u većem delu Srbije. Čini mi se da nisu napravljene dovoljne zalihe. Očigledno je da je problem sa javnim nabavkama, da državne institucije nisu pripremljene da se time bave na adekvatan način. I mislim da je to suština ovog galimatijasa”, ocenjuje Damjanović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas optužio je ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović za nestašice insulina i drugih lekova rekavši da su počele kada je nova vlast promenila sistem nabavki. Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje, saopštio je da pored insulina u apotekama nema još oko 70 lekova, i da su osim u Beogradu nestašice i u Vojvodini, u Kuli i Bačkoj topoli, i na jugu Srbije.
XS
SM
MD
LG