Dostupni linkovi

U Banjaluci protesti roditelja djece s poteškoćama, traže status 'roditelja njegovatelja'


Roditelji traže da im se ne ukida status njegovatelja za sopstvenu djecu. Protesti roditelja djece s poteškoćama, Banjaluka, 29. februar
Roditelji traže da im se ne ukida status njegovatelja za sopstvenu djecu. Protesti roditelja djece s poteškoćama, Banjaluka, 29. februar

Roditelji djece sa poteškoćama protestvovali su u četvrtak, 29. februara u Banjaluci zahtijevajući ukidanje kategorizacije roditelja u Zakonu o dječijoj zaštiti Republike Srpske (RS).

Glavni zahtjev je da svaki roditelj, čija djeca imaju sto odsto tjelesno oštećenje, ostvaruju pravo na status "roditelj njegovatelj" uz mjesečnu naknadu od 651 marku (332 evra) bez obzira na to da li djeca idu u školu ili dnevne centre.

Učesnici protesta tvrde da sve više roditelja djece sa smetnjama u razvoju, koji dobijaju naknadu kao "roditelj njegovatelj", ostaju bez stečenog prava, jer im djeca borave manji dio dana u nekoj od ustanova socijalne zaštite.

Zbog toga, kako ističu, nadležne komisije procjenjuju da djeca nemaju trajno oštećenje, iako se radi o trajnim i rijetkim bolestima poput autizma. Podsjećaju da je odlazak djece u školu ustavno pravo koje ne smije da utiče na prava roditelja.

Protesti roditelja djece s posebnim potrebama, Banjaluka, 29. februar 2024. godine
Protesti roditelja djece s posebnim potrebama, Banjaluka, 29. februar 2024. godine

Takođe, na protestima simbolično zakazanim u pet do 12, zatraženo je i da roditeljima budu uplaćeni doprinosi, te da se ukine i ograničenje za status roditelja njegovatelja kojeg zakon definiše do 30. godine života djeteta.

"Treba izbrisati dobnu granicu, tako da pravo na status bude trajno, dok god je dijete živo. Jedan od zahtjeva je i da roditelji mogu ostvariti pravo status roditelj njegovatelj nakon navršenih šezdeset i pet godina, ako ispunjavaju zakonske uslove", poručila je na protestima Valentina Stojić, predsjednica Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama "Glas tišine".

Istakla je i zahtjev da se samohranim roditeljima dodijeli status, bez obzira na procenat tjelesnog oštećenja kod njihove djece, te da roditelji nakon smrti djeteta primaju šest mjeseci naknadu roditelj njegovatelj.

Od 2020. godine u Republici Srpskoj je stupio na snagu Zakon o dječijoj zaštiti prema kojem pravo na naknadu ostvaruje roditelj njegovatelj.

Da bi se ostvarilo to pravo, potrebno je između ostalog, da prvostepena komisija u centrima socijalne zaštite obavi procjenu djeteta. Na osnovu nalaza prvostepene komisije, komisija u fondu dječije zaštite RS daje to pravo roditeljima.

Iako su roditelji od donošenja zakona tražili njegove izmjene, zahtjevi nisu bili uneseni u izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, usvojene krajem prošle godine.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ranije su saopštili za javnost da je naknada roditelju-njegovatelju specifično pravo i da podrazumijeva posebnu cjelodnevnu njegu koja se pruža u kućnim uslovima.

XS
SM
MD
LG