Dostupni linkovi

U Bagdadu ubijen šef biroa RSE za Irak


Mohammed Bdaiwi Al-Shamari
Mohammed Bdaiwi Al-Shamari
Šef biroa RSE u Bagdadu, Mohammed Bdaiwi Al-Shamari, stradao je u subotu na kontrolnom punktu blizu redakcije na putu za posao. Vjeruje se da je Al-Shamari stradao od metka ispaljenog iz oružja jednog od pripadnika Predsjedničke garde.

Al Shammari je slušaocima iračkog programa bio poznat pod imenom Hasan Rašid. Većina novinara u bagdadskom birou našeg Radija pišu pod pseudonimom, upravo iz sigurnosnih razloga.

U oktobru prošle godine, kada je irački servis slavio svoju petnaestogodišnjicu, Shamari je rekao:

"Nakon mog sedmogodišnjeg rada za RSE mogu reći da znam šta znači sloboda štampe. Imam 20 godina novinarskog iskustva, ali sam tek radeći za RSE shvatio šta znači borba za profesionalne standarde i šta znači sloboda govora."

Al Shamari je bio i profesor žurnalistike u Bagdadu. Za Radio Slobodna Evropa je radio od 2006. godine, a 2012. promovisan je u šefa biroa u Bagdadu.

On je treći novinar RSE u Bagdadu koji je smrtno stradao od početka rada ovog servisa, 1998. godine.

U aprilu 2007. novinaraka Kamal Muhsin Kalaf je kidnapovana i kasnije ubijena, a samo mjesec dana kasnije njen kolega Nazar Abdulwahid Al-Radi je ubijen u malom mjestu južno od Bagdada.

Na mjestu gdje se u subotu dogodilo posljednje ubistvo okupili su se bagdadski novinari.

Direktor Iračkog servisa Sergei Daniločka dobio je izvještaj iz Bagdada da je Mohamed Bdaiwi upravo prilazio kontrolnom punktu u času kada je neimenovani irački oficir napuštao prostor u blizini Predsjedničke palate.

Nakon prepirke oko toga ko ima prednost, taj je oficir izašao iz svog auta i ispalio metke na Al-Shamarija.

Porodicu ubijenog novinara posjetio je irački premijer Nuri Al Maliki i obećao sveobuhvatnu istragu.
XS
SM
MD
LG