Dostupni linkovi

Nakon zabrane na Twitteru, Trump pokrenuo novu platformu


Ilustracija prikazuje osobu koja na pametnom telefonu provjerava „Truth Social“ sa fotografijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u pozadini, u Los Anđelesu, 20. oktobra 2021.

Godinu dana nakon što su mu pojedine platforme velikih tehnoloških kompanija ukinule naloge nakon napada njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021., bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je pokrenuo novu aplikaciju za društvene mreže čiji su početak obilježile greške i kvarovi, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Nakon zabrane na Twitteru, Trump pokrenuo novu platformu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:07 0:00
Direktan link

Platforma uoči moguće kampanje

Aplikacija za društvene mreže Donalda Trampa debitirala je 21. februara dok bivši američki predsjednik pokušava da napravi rivala Tviteru (Twitter) i Fejsbuku (Facebook) uoči moguće kampanje za ponovno preuzimanje Bijele kuće 2024., napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Platforma Truth Social je među brendovima kompanije TMTG (Trump Media & Technology Group), medijskog start-upa pokrenutog prošle godine u pokušaju da se bori protiv onoga što je bivši predsjednik opisao kao "tiraniju velikih tehnoloških kompanija". Iz TMTG-a najavljuju da će platforma u SAD postati potpuno operativna do kraja marta.

Tramp je, naglašava britanski list, intenzivno koristio društvene mreže tokom svoje kampanje 2016. i tokom svog predsjedničkog mandata, često zaobilazeći tradicionalne kanale informisanja.

Međutim, Tviter, Fejsbuk i Jutjub (YouTube) zabranili su mu korištenje platformi nakon napada njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. i nakon optužbi da ih je Tramp poticao da koriste silu u pokušaju da ponište rezultate izbora 2020. godine.

Posljednjih mjeseci, ističe Fajnenšl tajms, Tramp koji ima 75 godina, održavao je skupove u republikanskim centrima, iako nije izričito rekao da li namjerava da se ponovno kandiduje za Bijelu kuću 2024.

Nespretan početak

Povratak Trampa na društvene mreže nakon što je prošle godine bio zabranjen na nekoliko platformi započeo je nespretno: novi poduhvat bivšeg predsjednika - Truth Social, bio je prepun grešaka, kvarova i pitanja koja se naziru, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Uprkos tome što je bila dostupna za preuzimanje i automatski preuzeta na Epl (Apple) uređaje čiji su je korisnici unaprijed naručili, aplikacija je spriječila mnoge da kreiraju nalog.

Pojedini korisnici su izvijestili da su dodani na listu čekanja nakon nekoliko pokušaja registracije naloga s porukom: "Zbog velike potražnje, stavili smo vas na našu listu čekanja."

Ipak, aplikacija je bila na vrhu liste besplatnih aplikacija dostupnih na Ep storu (App Store) u ponedjeljak, 21. februara i to osobama koje su zatražile njeno korištenje tokom faze testiranja.

Nova aplikacija, ističe Gardijan, zapanjujuće podsjeća na Tviter, kojem se Truth Social pozicionira kao necenzurisana alternativa. Tviter je odbio da komentariše da li planira pokretanje bilo kakve akcije zbog mogućeg kršenja autorskih prava.

Čak i dok detalji aplikacije počinju da cure, kompanija TMTG ostaje uglavnom obavijena velom tajne poput, ukazuje list, pitanja kako finansira svoj rast. U prošlogodišnjem saopštenju, TMTG je najavio spajanje s njujorškom kompanijom DWAC (Digital World Acquisition Corp) nakon čega bi im bilo dostupno više od milijardu dolara novčanih sredstava.

Izbjegavanje 'cenzure'

Tramp želi da aplikacija koju je razvila njegova nova medijska kompanija zagovara "slobodu govora" i izbjegava "cenzuru" poput Tvitera i Fejsbuka.

Uoči lansiranja aplikacije, kako ističe Vašington post (The Washington Post), iz kompanije su saopštili da je riječ o "američkoj platformi društvenih medija koja podstiče otvoren, slobodan i iskren globalni razgovor bez diskriminacije političke ideologije".

Korisnike koji se prijavljuju na Truth Social dočekao je mejl za registraciju koji opisuje klijentelu platforme kao one koji "govore istine". Brojni korisnički nalozi su prijavili kašnjenja ili greške pri podešavanju naloga, napisao je list dodajući da je njihov novinar rano u ponedeljak uspio da preuzme aplikaciju i pošalje imejl za kreiranje naloga, ali poruka za verifikaciju nije odmah primljena.

Tramp je, dodaje list, najavio razvoj mreže u oktobru, rekavši: "Živimo u svijetu u kome talibani imaju veliko prisustvo na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsjednik ućutkan".

Vašington post je ranije izvijestio da bi mogli proći mjeseci od pokretanja aplikacije prije nego što ona postane potpuno funkcionalna i da je prema onima koji su upoznati s tim, Tramp bio frustriran tempom razvoja mreže.

Nakon što mu je zabranjeno korištenje naloga na Tviteru i Fejsbuku, Tramp je prošlog proljeća pokrenuo blog pod nazivom "Sa stola Donalda Trampa". Međutim, ističe Vašington post, blog je imao malu čitanost i zatvoren je nakon nepunih mjesec dana.

Obaveze uklanjanja problematičnog sadržaja

Uobičajen stav među konzervativcima je da kompanije društvenih medija iz Silicijske doline ograničavaju slobodu govora uklanjanjem postova i korisnika.

Međutim, kako ističe BBC, uprkos obećanjima kompanije TMTG da će Truth Social biti "iskustvo bez cenzure", svaka platforma društvenih medija na Ep storu i Gugl pleju (Google Play) mora ukloniti sadržaj koji krši pravila.

Tramp je, dodaje britanski javni servis, na svom Tviter nalogu imao više od 88 miliona pratilaca. Međutim, niti jedna od drugih alternativnih platformi koje se predstavljaju kao bez cenzure, kao što su Getr (Gettr), Parler, Gab i Rambl (Rumble), nije privukla toliko publike kao na velikim društvenim mrežama.

Kompanije poput Tvitera "imale su godine da razviju svoje platforme i kreiraju svoju publiku", ističe Darel Vest (Darrell West), viši saradnik za tehnološke inovacije u Institutu Brukings (Brookings Institution) dodajući da bi Tramp mogao otkriti da će razvoj mreže biti puno teži nego što on misli.

Prošle godine, ukazuje BBC, Epl i Gugl su uklonili Parler iz svojih ponuda jer nije izbrisao postove koji su prijetili nasiljem i koji su sadržavali nezakonite aktivnosti. Povratak je dopušten samo nakon što je Parler prihvatio uslove pružanja usluga Epla i Gugla.

"Jednostavno ne postoji način da se izbjegnu velike tehnološke kompanije", kazao je Vest.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG