Dostupni linkovi

Twitter zabranjuje reklame koje poriču klimatske promjene


Twitter počinje obračun sa oglašivačima koji poriču klimatske promjene (ilustrativna fotografija, Bordo, Francuska, 10. mart 2016)
Twitter počinje obračun sa oglašivačima koji poriču klimatske promjene (ilustrativna fotografija, Bordo, Francuska, 10. mart 2016)

Društvena mreža Twitter više neće dozvoljavati objavljivanje reklama koje poriču naučni konsenzus po pitanju klimatskih promjena.

Sličan potez je već napravio drugi elektronski gigant, Google.

"Reklame ne bi trebalo da skreću pažnju sa važnih razgovora o klimatskoj krizi", saopšteno je iz Twittera u petak, 22. aprila.

Nema naznaka da će ova promjena uticati na to šta korisnici mogu da objavljuju na ovoj društvenoj mreži, koja je, zajedno sa Facebookom, jedna od često korištenih za promociju obmanjujućih tvrdnji o klimatskim promjenama.

Ova objava se desila na isti dan kada se obilježava Dan planete Zemlje, a samo nekoliko sati prije nego što je Evropska unija (EU) sklopila dogovor prema kojem velike tehnološke kompanije moraju pažljivije da prate svoje stranice, u borbi sa govorom mržnje, dezinformacijama i ostalim štetnim sadržajima.

Kompanija Twitter je navela da će u narednim mjesecima objelodaniti više podataka o svojim planovima da svojim korisnicima obezbijedi "pouzdan, mjerodavan kontekst za razgovore o klimi", uključujući i Međuvladin panel o klimatskim promjenama.

Ovaj panel, osnovan sa podrškom Ujedinjenih nacija, izvještava o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, a ti izvještaji predstavljaju bazu za međunarodne pregovore o borbi protiv tih promjena.

Na Twitteru već postoji tema posvećena klimi, a uoči prošlogodišnje konferencije UN o klimi, korisnicima su nudili podatke kojima bi mogli da se izbore sa dezinformacijama o ovom pitanju.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG