Dostupni linkovi

Twitter najavio praćenje svojih korisnika i stranica koje posjećuju


Twitter planira koristiti cookieje u pretraživačima, male fajlove koji se pohranjuju u računarima svaki put kada posjetite neku stranicu, kako bi pratio pretraživanja svojih korisnika. Na taj način bi oglašivači mogli bolje birati ciljane grupe korisnika i slati ciljane reklame.

Praćenje će prvo početi u SAD-u, a kada će se proširiti na ostatak svijeta nije poznato. Iz Twittera kažu kako je osnovni cilj prikazivanje "korisnijih" reklama korisnicima.
Twitter nije prva stranica koja se okrenula personaliziranom oglašavanju, Facebook i Google to već rade. U slučaju Googlea, rezultati pretraga, kao i sponzorisani oglasi, također mogu biti personalizirani.

Twitterovo praćenje cookieja bit će automatski uključeno, ali će ga korisnici moći isključiti ukoliko to budu željeli. Također, korisnici kojima je u pretraživanju uključena opcija zabrane praćenja neće biti zahvaćeni Twitterovim praćenjem. Firefox, Chrome i Internet Explorer imaju ugrađenu ovu opciju, a korisnici je moraju pokrenuti ukoliko žele spriječiti web-stranice u praćenju.

Korisnici Twittera koji ne žele da ih se prati trebaju otići u postavke svog profila i isključiti ovu uslugu kliknuvši na opciju "promoted content".

Očekuje se da će Twitter, zahvaljujući ovom potezu, na oglašavanju zaraditi blizu 583 miliona dolara ove godine i više od milijardu dolara u narednoj godini, navodi Emarketer, kompanija za istraživanje tržišta.
XS
SM
MD
LG