Dostupni linkovi

Kako Elon Musk planira da preoblikuje Twitter?


Elon Musk se zarekao da će biti "apsolutista slobode govora" kada preuzme kontrolu globalne platforme društvenih medija Twitter.

Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu uključen u industriju električnih automobila i istraživanje svemira sada je ušao u prostor društvenih mreža kupovinom jedne od najuticajnijih platformi - Twitter. Zašto?

Razmišljao je o kupovini platforme prije nego što je u ponedeljak, 25. aprila pristao da plati 44 milijarde dolara za Twitter, za koji je rekao da se nada da će ga pretvoriti u utočište u kojem je svaki govor dopušten.

Musk se pridružio Twitteru 2009. i sada ima više od 85 miliona pratilaca – sedmi najveći broj od svih profila na Twitteru i najveći među poslovnim liderima.

Zarekao se da će biti "apsolutista slobode govora" kada preuzme kontrolu globalne platforme za društvene medije Twitter.

Twitter je najavio da će ova donedavno javna kompanija postati privatna nakon što se okonča kupovina. U prijavi Komisiji za vrijednosne papire i berze za svoju početnu ponudu za kompaniju, Musk je izjavio: "Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju".

Muskova kupovina Twittera i njegova želja da "otključa" potencijale ove platforme izazvali su bojazni i otvorila pitanja etike na društvenim mrežama. Kritično je, po nekima, to kako će Muskovo vlasništvo nad Twitterom i privatna kontrola platforme za društvene medije uticati na opšte društveno stanje na bolje ili na gore.

Kakve promjene očekuju Twitter?

Već se može naslututi da će se jedna od promjena tiče se vodeće advokatice Twittera, Vidžaje Gadde (Vijaya Gadde) koja se smatrala šampionkom moralne ispravnosti platforme.

Vijaya Gadde, advokatica Twittera, smatra se šampionkom moralne ispravnosti platforme.
Vijaya Gadde, advokatica Twittera, smatra se šampionkom moralne ispravnosti platforme.

Gadde, koja u Twitteru rado 11 godina, predvodila je napore u borbi protiv zlostavljanja na mreži i objavama koje bi mogle da dovedu do posljedica u stvarnom životu kao što je napad na Capitol u Washingtonu 6. januara 2021. koji su izvele pristalice bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa. Ona je takođe bila uključena donošenje odluka koje su se ticale političkog marketinga na Twitteru i zabrane profila Donalda Trumpa zato što je poticao napad na Capitolu.

Musk je u utorak 26. aprila kritikovao Gadde zato što je sklonila priču New York Posta o poslovnim dogovorima u inostranstvu Huntera Bidena, sina predsjednika Joe Bidena pred izbore 2020. Milijarder je komentarisao da je takav potez bio "nevjerovatno neprikladan" odgovarajući na tweet drugog korisnika koji je podijelio tekst Politica u kojem stoji da je Gadde plakala kada je čula da Musk preuzima platformu.

Musk je naveo da želi da poveća povjerenje u Twitter kojeg vidi kao digitalni gradski trg otvoren za slobodu govora i debatu.

Ključne figure progresivne Amerike, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu, izgubile su hiljade pratilaca otkako se objelodanilo da Musk planira kupovinu Twittera, jer se činilo da korisnici održavaju obećanja da će napustiti platformu. Brojke su u međuvremenu porasle za desničarske političare, piše agencija Associated Presse (AFP).

Suosnivač Twittera i bivši izvršni direktor Jack Dorsey dao je na Twitteru svoju podršku Musku za preuzimanje kompanije i njen prelazak u privatno vlasništvo. Rekao je da je Muskov cilj da stvori "maksimalno pouzdanu i široko inkluzivnu" platformu ispravan.

"U principu, ne vjerujem da bi iko trebao da posjeduje ili vodi Twitter", rekao je Dorsey u nizu tweetova.

Šta znači prelazak Twittera u private ruke?

Twitter, kao privatna firma, najvjerovatnije neće morati da predaje dokumentaciju američkim regulatorima svaka tri mjeseca kako bi prikazao koliko novca zarađuje. Takođe, neće morati da najavljuje promjene koje se planiraju u strategiji ili operacijama koje su dovoljno velike da utiču na obim materijalnih sredstava. U trenutnoj postavci stvari, i prije prelaska u ruke Muska, Twitter rizikuje da se nađe pred sdom ako javnosti ne podnosi takve račune.

"Najveća razlika je ta da Musk kao vlasnik odgovara samo vlastitim željama ili preostalim dioničarima a ne široj bazi ulagača kako je to bilo do sada", rekao je za AP Eric Tally, profesor prava na Univerzitetu Columbia.

Glavni poslovni model Twittera bazira se na oglašavanju. Musk želi to da promijeni. On je zainteresovaniji za pretplatnike, kako kaže, što bi moglo da bude komplikacija u okruženju u kojem su sve ostale platforme društvenih mreža besplatne.

Šta Muskovi tweetovi govore o njemu?

Tri dana prije nego što je donio odluku da kupi Twitter, Musk je objavio fotografiju Billa Gatesa i dosta sirovim terminom prokomentarisao njegov stomak.

Razigrani, agresivni, često nezreli, Muskovi prošli tweetovi pokazuju kako je koristio društvene medije da oblikuje sliku u javnosti kao drskog milijardera koji se ne boji da uputi uvredu, piše Associated Press (AP). Tu bi se takođe mogle otkriti naznake o tome kako će Musk upravljati platformom koja sada prelazi u njegove ruke.

"Pogledajte njegov feed: razbacan je. Neredovan je. Ponekad je prilično ekstreman", dala je svoje mišenje Jennifer Grygiel, profesorka sa Univerzitetu u Syracusei koja proučava društvene mreže i koja je nedavno Muskove tweetove dala svojim studentima kao štivo za čitanje. "(Muskov Twitter profil) Oslikava ga kao neku vrstu vođe pobunjenika koji će preuzeti kontrolu nad javnim trgom kako bi ga spasio. To je mit koji je on konstruisao."

Šta je Muskova motivacija?

Kako bi se shvatila Muskova motivacija i ono šta dalje očekuje platforme za društvene medije kao što je Twitter, važno je razmotriti ogroman i zamračen ekosistem online oglašavanja koji uključuje više tehnologija kojima raspolažu oglasne mreže, kompanije društvenih medija i izdavači. Oglašavanje je primarni izvor prihoda za Twitter.

Muskova vizija je generisanje prihoda za Twitter od pretplata, a ne od oglašavanja. Bez brige o privlačenju i zadržavanju oglašivača, Twitter bi imao manji pritisak da se fokusira na moderiranje sadržaja. To bi Twitter moglo učiniti svojevrsnim mjestom za slobodno mišljenje za pretplatnike koji plaćaju. Nasuprot tome, Twitter je dosad bio agresivan u moderiranju sadržaja pokušavajući da riješi problema dezinformacija.

Musk opisuje svoju verziju Twittera kao platformu koja je oslobođena moderiranja sadržaja, ali šta to znači u svjetlu algoritama koji upravljaju plasiranjem sadržaja, pita magazin The Conversation.

Ono što je objavila zviždačica iz Facebooka Frances Haugen i nedavni napori da se reguliše sigurnost na mrežama kao što je zakon u Velikoj Britaniji ili regulativa koju Brisel nameće tehnološkim gigantima da agresivnije nadziru sadržaj na internetu u cilju zaštite korisnika, govore upravo suprotno od Muskovih težnji. Veće preuzimanje odgovornosti platformi za društvene medije i ono što se objavljuje već je neko vrijeme u fokusu pažnje javnosti i regulatora.

Zbog drugih Muskovih poslova, sposobnost Twittera da utiče na javno mnijenje u osjetljivim industrijama automatski stvara sukob interesa.

Sloboda govora ili govor mržnje?

Tanku liniju između slobodne govora i osiguravanja da govor mržnje ne izazove radikalizaciju ili nasilje nije lako balansirati.

Vlasnik Tesle i SpaceX-a je nakon najave o kupovini društvene mreže rekao da je "protiv censure koja prevazilazi zakon" i da će reformisati ono za šta misli da je fanatično moderiranje objava korisnika.

"Federalni istražni biro (FBI) upozorava na nasilni ekstremizam koji se organizuje putem interneta dok Elon Musk, kako se čini ili ne shvata ili ga nije briga za to i misli da je moderiranje sadržaja loša stvar", rekla je za Euronews Karen Kornbluh, bivša američka ambasadorka pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, a danas direktorka Digitalnih inovacija i demokratskih inicijativa pri German Marshal fondu.

Muskov Twitter bio bi drugačiji cyber prostor za 300 miliona ljudi koji se koriste ovom društvenom mrežom. Možda jedan žešći i manje liberalan prostor, navodi BBC. Mogao bi ponovo dovesti Donalda Trumpa, koji trenutno ima trajnu zabranu, a pogotovo s obzirom na to da je pokušaj Trumpa na društvenoj mreži, Truth Social, propao, vjerovatno bi se rado vratio na Twitter.

Muskovo korišćenje Twittera takođe je dovelo do problema za njegove kompanije. Prošle godine američka savezna agencija, Nacionalni odbor za odnose na radu, naredila je Musku da izbriše tweet za koji su zvaničnici rekli da je nezakonito prijetio smanjenjem opcija dioničarima za Tesline zaposlenike koji su se pridružili sindikatu United Auto Workers.

Ti su tweetovi pomogli da se učvrsti Muskova reputaciju drskog autsajdera, radničkog milijardera, kako je rekla profesorica za Grygiel, ali je i dodala da to ne znači da je Musk sposoban za vođenje platforme društvenih medija sa gotovo 300 miliona korisnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG