Dostupni linkovi

Tvrdnje o cenzuri na moskovskom sajmu knjige


Kira Jarmiš dolazi na sudsko ročište u Moskvu 18. marta, kada joj je produžen kućni pritvor za tri mjeseca što joj je onemogućilo da prisustvuje zakazanoj promociji knjige.
Kira Jarmiš dolazi na sudsko ročište u Moskvu 18. marta, kada joj je produžen kućni pritvor za tri mjeseca što joj je onemogućilo da prisustvuje zakazanoj promociji knjige.

Piše: Matthew Luxmoore

Moskovski sajam knjiga izazvao je lavinu optužbi o cenzuri nakon što je otkazano gostovanje debitantske autorice koja je glavna saradnica zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kira Jarmiš, dugogodišnja Navljanijeva glasnogovornica i istaknuta aktivistkinja, trebala je predstaviti svoj roman “Nevjerovatni incidenti u ženskoj ćeliji broj 3” na sajmu knjige ‘Non/Fiction’ koji se održava na izložbenom prostoru u blizini Kremlja, od 24. do 28. marta.

No, izdavač knjige Korpus (Corpus) otkrio je da je njegova matična firma popustila pod pritiskom organizatora događaja da povuče najavljeno pojavljivanje Jarmišive na sajmu.

"To je tipičan argument", napisala je glavna urednica Korpusa Varja Gornostajeva 23. marta u objavi na Fejsbuku (Facebooku). "Moramo sačuvati sajam knjiga po svaku cijenu, a nastup opozicione ličnosti, glasnogovornice Alekseja Navaljnog dovodi u rizik postojanje sajma".

Vitalij Kogtijev, predstavnik sajma knjiga, potvrdio je odluku o povlačenju poziva Jarmišovoj u komentarima za ruske medije, iako nije naveo razlog. ‘Non/Fiction’ nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, ali program događaja objavljen na njihovoj web stranici ne uključuje spominjanje Jarmiševe ili njene knjige.

Kira Jarmiš i Aleksej Navaljni, 2015. godine.
Kira Jarmiš i Aleksej Navaljni, 2015. godine.

Kontroverzna odluka dolazi u napeto vrijeme za rusku opoziciju, posebno za Navaljnog i njegovu regionalnu mrežu kancelarija za kampanje. Borac protiv korupcije potaknuo je talas protesta širom Rusije u januaru koje je policija suzbila na surov način, a 2. februara osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog optužbe za kršenje uslovne kazne za koju tvrdi da je apsurdna.

Otkako se vratio u Rusiju sredinom januara, nakon pet mjeseci boravka u Njemačkoj gdje se oporavljao od posljedica trovanja nervnim agensima za koje krivi predsjednika Vladimira Putina, Navaljnijev pokret suočio se s kampanjom protiv njegovih aktivista i koordinatora širom Rusije, od kojih su neki u pritvoru ili pod krivičnom prijavom u vezi s okupljanjima.

Prošlosedmična nominacija Navaljnog za seriju istraživačkih dokumentarnih filmova koji otkrivaju dokaze o korupciji među najvišim državnim zvaničnicima potaknula je žestok sukob u ruskoj filmskoj zajednici i navela Udruženje filmskih istoričara i kritičara Rusije da odustane od te prestižne kino nagrade.

Jarmišina knjiga o šest žena koje dijele priče dok su zatočene u zatvorskoj ćeliji izašla je najesen. Jarmiš se od 2. februara nalazi u kućnom pritvoru očekujući suđenje zbog optužbi da je s još devet optuženih uzrokovala rizik za javno zdravlje tako što su poticali januarske proteste.

Dana 18. marta, moskovski sud produžio joj je kućni pritvor za još tri mjeseca, onemogućivši joj tako da prisustvuje zakazanoj promociji knjige.

Ako bude osuđena, Jarmiševoj prijeti kazna do dvije godine zatvora a zabranjena joj je komunikacija putem interneta. No, u postu na njenoj Fejsbuk stranici, koji su objavili njeni saradnici, ona je oštro ocijenila odluku nazvavši je "niskom i kukavičkom" naglasivši da je u pitanju slučaj "direktne saradnje s vlastima".

"Cenzura i samocenzura među najgorim su karakteristikama autoritarnosti", napisala je. "To se ne može objasniti nikakvom kreposnom namjerom da se ‘spasi sajam knjiga’... Suprotno tome, tiha tolerancija podjele na dopuštene i zabranjene autore je ono što će ga prije ili kasnije uništiti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG