Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine usvojila rebalans budžeta


Sednica Skupštine Vojvodine, 2013.

Skupština Vojvodine usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu. Prema novom budžetu, pokrajina bi u ovoj godini imala skoro 60 milijardi dinara. Ovaj iznos je za sedam odsto manji u odnosu na prethodne planove.

Manji budžet je rezultat pada poreskih prihoda, odnosno prihoda od poreza na dobit. Vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom optužila je republičku Vladu da namerno ignoriše saradnju sa pokrajinom i na taj način je ugrozila kapitalna uloganja.

Srpska napredna stranka smatra da je ovakav rebalans pokazatelj pogrešne politike trenutne vlasti u Vojvodini.

Početak zasedanja Skupštine Vojvodine obeležila je rasprava vladajuće koalicije i opozicije. Kamen spoticanja je pitanje ko je kriv za manji budžet.

Vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom strankom tvrdi da je rebalans vojvođanskog budžeta bio neophodan zbog nedostatka volje Beograda da pomogne.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

"Privredni i poslovni ambijent u Srbiji je izuzetno loš i to se vidi upravo po porezu na dobit preduzeća. Firme beleže pad dobiti od 30 do 70 odsto. Mi moramo zbog ove situacije doneti rebalans budžeta. Dosadašnjim dugovima republike prema Vojvodini, sada se dodaje i ovaj dug. Praktično, Vojvodina je svedena na administraciju koja nema mogućnost da značajno utiče na makroekonomske tokove u pokrajini", rekao je Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade.

Pokrajinski sekretar za finansije, Zoran Radoman, kazao je da rebalans će odložiti pojedine projekte za sledeću godinu.

"To su svakako projekti koji se odnose na infrasturkturu, na puteve, na kanalizaciju, na objekte u sportu i zdravstvu", naveo je Radoman.

On dodaje da resorna ministarstva ne žele da komuniciraju sa pokrajinskim institucijama.

Srpska napredna stranka odbacuje takve tvrdnje. Oni smatraju da je glavni krivac zapravo pogrešna politika pokrajinskih vlasti.

"Nije istina da je republička Vlada odgovorna za probleme u budžetu Vojvodine."

"Nije istina da je republička Vlada odgovorna za probleme u budžetu Vojvodine. Imali smo pre tri meseca rebalas koji je išao na gore a sada smanjujemo. Smatramo da pokrajinska Vlada nema kapacitet i stručnost da napravi budžet koji je održiv, kakav je napravila republička vlast", naveo je Predrag Matejin, poslanik SNS-a.

Odnos prema Vojvodini ni ranje nije bio idealan, a očigledno je da se Vučićev SNS trudi da što pre preuzme pokrajinu i da tako bude na vlasti na svim nivoima u Srbiji.

"U vreme kada su demokrate bile okosnica vlasti na republičkom nivou ni tada nismo imali idealnu situaciju na relaciji Beograd - Novi Sad. Sada je očigledno da Srpska napredna stranka pokušava da što pre smeni vladajuću koaliciju u pokrajini", ocenjuje Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam,.

Rebalans značajno umanjuje izdvajanja planirana za direktna kapitalna ulaganja iz budžeta.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG