Dostupni linkovi

Tviteraši pitali, Davenport odgovarao: EU nije kompletna bez Srbije


Majkl Davenport
“Moguće je da 2020. bude godina u kojoj će Srbija ući u Evropsku uniju, ali od Srbije zavisi kada će konkretno to biti. Brzina kojom će se završiti pregovori o članstvu zavisi od političke volje i tehničkog kapaciteta pregovaračkih timova”, izjavio je Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, u prvom tviter intervjuu sa građanima Srbije.

Pored roka i uslova za članstvo, građane Srbije uglavnom je interesovalo šta će se do tada dešavati u srpskom društvu i kakve promene ga očekuju .

Da li najavljeni parlamentarni izbori mogu da uspore pregovore sa EU bilo je jedno od pitanja.

“Na Srbiji je da donese odluku o tome, a EU se to neće mešati”, objasnio je Devenport.

Povodom aktuelnog problema sa azilantima iz Srbije jedan građanin je zamolio: “Nemojte opet da nam uvedete vize”.

“U stalnim smo kontaktima sa srpskom Vladom da se takav scenario ne dogodi”, poručio je Devenport.

Tviteraši su pitali i “Šta će moćnoj Evropskoj uniji mala i siromašna Srbija?”, i dobili odgovor:

“Evropska unija nije kompletna bez Srbije i zemalja Zapadnog Balkana. Geografski, ekonomski i kulturološki pripadaju evropskoj porodici.”

Pitanje GMO hrane za mnoge građane vrlo je važno pa su preko tvitera zatražili odgovor da li će jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju biti njeno korišćenje?

“Ne. Ali potrebno je uskladiti sve zakone Srbije sa onima u EU koji regulišu proizvodnju i upotrebu ove vrste hrane”, objasnio je Devenport.

Uskoro redovna praksa

Južni tok je pitanje kojim su se bavili i tviteraši, koje je zanimalo da li će se EU umešati u dogovor oko tog gasovoda ili je ostavljeno Srbiji da ponovo pregovara o spornim tačkama?

“Srbija ima obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici i EU. Južni tok mora da bude u skladu sa ovim pravilima”, napisao je Devenport.

Šef delegacije EU u Srbiji preko tvitera je poručio da će kroz razne programe EU nastaviti da pomaže lokalne samouprave i preduzeća na jugu Srbije, da će misija EU nastaviti da reaguje i ukazuje na probleme u medijima, i izrazio nadu da će ukoliko bude konkurisao Beograd poneti titulu evropske prestionice kulture.

Za “EU chat” vladalo je veliko interesovanje, pa je kontakt preko tvitera potrajao petnaestak minuta duže nego što je planirano, a uskoro će ovakvi intervjui postati redovna praksa predstavnika EU u Srbiji.

Nadežda Dramićanin, iz Delegacije EU u Srbiji, rekla je za RSE da je želja da se građanima pruži prilika da se kroz direktnu komunikaciju iz prve ruke saznaju sve što ih zanima.

“Srbija je bliže nego ikada Evropskoj uniji. Primarni cilj nam je da objasnimo šta je to Evropska unija, šta su to procesi pregovora i pridruživanja, i da građani sami imaju mišljenje da li je to dobro za Srbiju ili ne. Jer oni su ti koji treba da kažu da li žele da idu ka EU. Građani će na kraju biti ti koji će na referendumu odlučiti da li Srbija treba da se priključi ili ne. Želimo da im damo odgovore na sve nedoumice i pružimo najbitnije informacije”, pojasnila je Dramićanin.

Planirano je da pod naslovom “Pitaj EU” građani Srbije ubuduće na svaka dva meseca na tviteru imaju priliku da postave pitanja zvaničnicima Delegacije Evropske unije.

U ovim kontaktima jezička barijera ne predstavlja problem jer ambasador Majkl Devenport odlično govori srpski i na chatu odgovora na srpskom i engleskom.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG