Dostupni linkovi

Tviteraši u izbornoj utakmici: Samoorganizacija na Internetu


Ilustracija
Ilustracija

„Internet lista“, koju je oformila grupa tviteraša iz Srbije, pruža mogućnost korisnicima Tvitera da sa 140 slovnih znakova iznesu svoj predlog ili da klikom glasaju za neko od predloženih rešenja, i da se na taj način aktivno uključe u politički život

Dok već mnogo puta viđena lica političara ovih dana u gradovima Srbije ubeđuju potencijalne glasače da je baš njihov program najbolji, u aktuelnu predizbornu kampanju bi uskoro mogla da se ukjuči i „Internet lista“ – nesvakidašnja opcija koja svoj program gradi isključivo posredstvom društvene mreže Tviter i daje mogućnost glasačima da se aktivno uključe u politički život.

„Internet lista“, koju je oformila grupa tviteraša, pruža mogućnost korisnicima ove društvene mreže da sa 140 slovnih znakova iznesu svoj predlog ili da klikom glasaju za neko od predloženih rešenja, i da se na taj način aktivno uključe u politički život.

Lista predloga i pristiglih glasova ažurira se na stranicama internetlista.rs i internetlistasrbija.rs. Oni predlozi koji dobiju najviše podrške postaju deo programa „Internet liste“, a njihovi predlagači odbornici u lokalnim ili republičkim zastupničkim telima.

Ovu jedinstvenu listu pokrenuo je Zoran Torbica koji je, kako kaže, prezasićen političkom ponudom u Srbiji. Iako sam neće biti kandidat, Torbica podseća da je pokretanje ovakve inicijative bilo logično, s obzirom na to da društvene mreže imaju sve veći uticaj na društvena zbivanja.

„Mnoge humanitarne akcije najbrže idu na Tviteru i ostalim društvenim mrežama. Bilo je logično da mobilišemo kolege sa društvenih mreža i zato smo napravili ’Internet listu’. Kako će online lista da se pretvori u offline? Vrlo jednostavno. Za Skupštinu grada je potrebno 110 odbornika. Prema broju glasova ćemo kreirati listu i sa njom idemo u offline izbore“, objašnjava naš sagovornik.

Predlozi većine kandidata tiču se poboljšanja gradske infrastrukture i rešavanja komunalnih problema. Jedan od kandidata, koji za sada ima veliku podršku, predlaže:

“Detaljno čišćenje svih parkova u gradu,osvetljavanje istih uz postavljanje tartan staze,napraviti Bg gradom sporta i zdravlja a ne splavova.”

Predlaže se i pomoć za ugrožene sugrađane, kao i podrška Aj-Ti preduzetništvu.

Svako može da bude kandidat

Kandidatkinja Mirjana Mimica smatra da treba rešavati sistemske probleme na nivou države.

„Da bi se bilo kakvi problemi u Srbiji rešili, nije dovoljno da se pokrene jedan resor ili jedno ministarstvo, već moraju svi koordinirano da rade“, kaže Mimica. „Moraju da se naprave jako teški rezovi koje mi naravno ne volimo. Insistirala bih na tome da se na važna mesta – a svako je mesto važno, od šalterskog službenika pa nadalje –postavljaju stručni ljudi, a ne političari i politički podobni ljudi, rođaci i prijatelji. Insistirala bih na potpunoj depolitizaciji privrede i svega što ne zavisi od privrede, nego od rada.“

Ovaj potpuno novi nivo građanskog organizovanja u Srbiji mogao bi da unese dinamiku u ovdašnji politički život. Zoran Torbica zato ohrabruje ljude da se priključe i dodaje da će konačne liste tviteraša uskoro biti predate Gradskoj i Republičkoj izbornoj komisiji.

„Ljudi moraju da shvate da njihov glas, mišljenje i znanje znače; i da svako može da bude kandidat na našoj ’Internet listi’, naravno, ukoliko je tviteraš. Prosto, ne treba mu nikakva kampanja. Prosto, tviteraši se znaju, znaju k je kakvog potencijala, jer Internet je globalno selo. Tako da se u skladu s time i formiraju liste“, ističe Torbica.

Nema tačnih izveštaja o broju korisnika Tvitera u Srbiji, ali u javnosti se pominje broj od više stotina hiljada, što je biračko telo koje nije za potcenjivanje. Pojedini stručnjaci, pak, ističu da se precenjuje značaj koji Internet ima na uticaj ljudi. Zoran Stanojević, novinar Radio-televizije Srbije i stručnjak za Svetsku mrežu ističe da ideja „Internet liste“ jeste interesantna, ali ne skriva skepsu kada je reč o rezultatima koje bi politička opcija na ovaj način mogla da postigne.

„Internet je dobra podrška već postojećim političkim opcijama da organizuju svoje biračko telo, aktiviste i da prošire svoj uticaj. Ali, ne može samo na Internetu da se postigne rezultat, kao što se kampanja ne može voditi samo na televiziji ili samo od vrata do vrata. Dakle, njihova ideja pokazuje da oni imaju želju da učestvuju u političkom životu, da su frustrirani uobičajnim kanalima i da ne mogu da se probiju kroz stranke. Pronašli su Internet kao prvi model kako bi mogli da se organizuju, ali ukoliko iz toga ne izraste masovnija ideja koja bi se prelila sa Interneta, mislim da će to ostati samo u domenu simpatične zabave“, ocenjuje Stanojević.

Zabava ili ne, u postojećem "mrtvom moru" političke scene, svaka nova inicijativa zvuči kao okrepljujuća slamka spasa. Makar ona bila i virtuelna.
XS
SM
MD
LG