Dostupni linkovi

Tviter zabranio nalog članice Kongresa zbog dezinformacija o COVID-19


Ilustrativna fotografija

Tviter je u nedelju zabranio lični nalog republikanske članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tajler Grin zbog višestrukog kršenja propisa te društvene mreže u vezi sa širenjem dezinformacija o COVID-19, saopšteno je iz kompanije.

Nalog Grin je trajno suspendovan u okviru Tviterovog sistema pokrenutog u martu, koji koristi veštačku inteligenciju da identifikuje objave o korona virusu koje su dovoljno obmanjujuće da naškode ljudima, prenosi Glas Amerike.

Za dva ili tri prekršaja se uvodi suspenzija naloga od 12 sati, za četiri jedna nedelja, a pet ili više prekršaja mogu da dovedu do trajnog gašenja naloga na Tviteru.

Grin je u saopštenju na Telegramu oštro kritikovala potez Tvitera kao neamerički. Napisala je da je joj je nalog suspendovan nakon što je tvitovala statistiku iz Sistema za prijavu neželjenih efekata vakcine, vladine baze podataka koja obuhvata i nepotvrđene informacije.

"Tviter je neprijatelj Amerike i ne može da se nosi sa istinom. To je u redu, pokazaću Americi da nam nisu potrebni i vreme je da porazimo naše neprijatelje", poručila je Grin.

Tviter je prethodno suspendovao njene naloge na periode od 12 sati do pune nedelje. Zabrana se odnosi na lični (@mtgreenee), a ne zvanični nalog Grin (@RepMTG).

Grin je uoči jednonedeljne suspenzije u julu tvitovala da korona virus "nije opasan za ljude koji nisu gojazni i koji su mlađi od 65 godina". Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Americi je od COVID-19 preminulo gotovo 250.000 mlađih od 65 godina.

Grin je tada kritikovala suspenziju Tviter naloga kao "komunistički napad na slobodu govora".

Među poslednjim tvitovima članice Kongresa bio je i jedan, objavljen u subotu, u kojem se iznose lažni navodi o "izuzetno velikom broju smrtnih slučajeva zbog vakcina protiv COVID-19".

XS
SM
MD
LG