Dostupni linkovi

Tviter povlači politiku suzbijanja dezinformacija o COVID-u


Milijarder Ilon Mask preuzeo je Tviter 27. oktobra, plativši 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo je pokrenuo niz promena.
Milijarder Ilon Mask preuzeo je Tviter 27. oktobra, plativši 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo je pokrenuo niz promena.

Tvitter je ukinuo politiku koja je imala za cilj suzbijanje dezinformacija u vezi sa COVID-19 na platformi društvenih medija, čime se rizikuje potencijalni porast lažnih tvrdnji kada broj slučajeva raste u Kini i nekim delovima sveta.

Ovaj potez takođe dolazi usred zabrinutosti za sposobnost Tvitera da se bori protiv dezinformacija nakon što je otpustio oko polovine svog osoblja, uključujući i one koji su uključeni u moderiranje sadržaja, pod novim šefom Ilonom Maskom.

Konkretne mere koje će Tviter odbaciti nisu bile odmah jasne, a kompanija nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa da podeli više informacija.

Na početku COVID-a 2020. godine, Tviter je uveo niz mera, uključujući oznake i poruke upozorenja na tvitovima sa spornim informacijama o zdravstvenoj krizi i okvir da korisnici uklone tvitove u kojima se navode štetno lažne tvrdnje u vezi sa vakcinama.

Početkom ove godine, Tviter je saopštio da je od marta 2021. prestao da sprovodi "politiku građanskog integriteta" u vezi sa lažima o predsedničkim izborima u SAD 2020.

Milijarder Mask preuzeo je Tviter 27. oktobra, plativši 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo je pokrenuo niz promena.

Mask je 29. oktobra rekao da će osnovati savet za moderiranje sadržaja sa "veoma različitim gledištima".

XS
SM
MD
LG