Dostupni linkovi

SAD zabrinute za TV "Vijesti"


Američka ambasada u Podgorici je zabrinuta što televizija "Vijesti" još nije dobila frekvenciju za emitovanje programa i ocijenila da vlasti treba što prije da pronađu riješenje.

Više od godinu nezavisna televizija "Vijesti" pokušava da dođe do frekvencije, međutim, Vlada i njene institucije su nejasnim zakonom blokirale raspisivanje tendera za dodjelu frekvencija zbog čega ta medijska kuća već duže vrijeme trpi gubitke.

Američka ambasada u Podgorici je izrazila zabrinutost zbog toga što je istekao zakonski rok za odlučivanje po zahtjevu Televizije "Vijesti" za dobijanje slobodnih frekvencija, odnosno zbog dugog odgađanja sprovođenja tendera za slobodne televizijske frekvencije u Crnoj Gori.

Povodom činjenice da Televizija "Vijesti" još nije dobila frekvenciju za Podgoricu i još nekoliko gradova u Crnoj Gori, iako ispunjava sve zakonske uslove, američka ambasada je saopštila da je zabrinuta zbog posljedica koju takva produžena neizvjesnost može proizvesti kod legitimnih domaćih i stranih investitora, uključujući i konkretno i američkog investitora koji je manjinski vlasnik u Televiziji "Vijesti".

Ovo je prvo oglašavanje američke ambasade od kada je Televizija "Vijesti" počela s radom, a do sada nije uspjela zbog pravnih barijera da dobije frekvenciju čime bi signal došao do većeg broja gledalaca.

Prema riječima direktora televizije "Vijesti" Slavoljuba Šćekića, ovaj medij je ohrabren reakcijom ambasade jer se Televizija "Vijesti" diskriminiše kako bi joj bila nanijeta šteta jer nije pod kontrolom vlasti:

"S druge strane, ugroženo je jedno od elementarnih ljudskih prava, pravo na slobodu informisanja i dovoljan je bio razlog da američka ambasada reaguje. Drugi razlog je praktičan. Četvrtina novca i četvrtina štete koja nastaje na ovaj način i ovakvom destrukcijom pripada američkim poreskim obveznicima jer je naš pojedinačni najveći investitor američka kompanija , tako da je američka ambasada očigledno našla dovoljna razloga da interveniše i da ukaže da ovakvo ponašanje vlasti izaziva nesigurnost i uznemirenje investitora i da se može loše odraziti na sve buduće investicije."


Uzrok blokade dodjele frekvencije Televiziji "Vijesti" je izmjena zakonske regulative kojom nije definisano ko izdaje frekvencije i raspisuje tender.

Direktor Agencije za radio difuziju Abaz Džafić potvrđuje navode američke ambasade da je istekao zakonski rok za odlučivanje po zahtjevu Televizije "Vijesti", ali navodi da je Vlada nadležna za korekciju zakona kojim je blokirana dodjela frekvencija televiziji:

"Savjet agencije nije bio spreman da kod takvog zakonskog okvira bez jasnih zakonskih ovlašćenja daje neke saglasnosti za raspisivanje tendera. Jasno smo podržavali i ovu investiciju kod Televizije "Vijesti" i ne osjećamo se u tom dijelu prozvanim jer uvijek iza sebe neko treba da ima i argumente za taj dio priče."

U Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija nije bilo moguće doći do sagovornika koji bi odgovorio na pitanje da li će ovo ministarstvo odblokirati dodjelu frekvencija.

Direktor "Vijesti" Slavoljub Šćekić navodi da je ova medijska kuća pokrenula sudskih proces, a najavljuje da će svoja prava tražiti i kod međunarodnih institucija koje su van domašaja ovdašnje vlasti:

"Činjenica je da u zakonu doslovce piše da se tenderska procedura mora završiti u roku kraćem od osam mjeseci od dana podnošenje zahtjeva i da je taj rok istekao 15. avgusta. To znači da je država odgovorna što jedan zakon nije sproveden, iako u njemu piše imperativno "mora". Mi ćemo pored ovoga, vjerujem da ćete shvatiti, naše nepovjerenje u ovdašnje pravosudne i zakonodavne instance i njihovu mimikriju, nastojati da naše pravo i satisfakciju za ovo što nije realizovano potražimo kod nekih institucija koje su van domašaja ove i ovakve vlasti."


Direktor Agencije za radio difuziju Abaz Džafić očekuje da Vlada riješi nastale probleme:

"Mi očekujemo da se ovaj problem riješi što prije, a on se može riješiti kroz saradnju dva savjeta jer ja ne mislim da u Crnoj Gori treba da se daju frekvencije na ministarskim sofama i na portirnicama ambasada, nego kod nadležnih regulatornih tijela i njihovih savjeta. Oni imaju veliku odgovornost da taj proces što prije odblokiraju, a prirodno da oni ne mogu predlagati zakon i da to moraju odraditi Vlada i ministarstvo."
XS
SM
MD
LG