Dostupni linkovi

Makedonija: TV A1 će nastaviti bitku za slobodu govora


Skopje: TV kuća A1 emitira na otvorenom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

(Video: Privatna makedonska TV kuća A1 svoj je dnevnik emitirala ispred zgrade makedonske vlade, u znak protesta što joj je blokiran račun, zbog istrage financijske policije i Uprave javnih prihoda. (Autor: Srđan Stojančov, RSE, 27.01.2011.) .

Blagoja Kuzmanovski

Svaki pokušaj za zatvaranje medija je ozbiljan udarac na demokratiju, slobodu medija i govora kao osnovna ljudska prava, reakcija je Makedonskog instituta za medije dan posle blokiranja računa A1 televizije.

Od četvrtka uveče ova televizija žive emisije i vesti, koje su najgledanije od svih TV stanica u Makedoniji, emituje sa otvorenog prostora ispred zgrade makedonske vlade.

Pre oko mesec dana vlasnik ovog medija Velija Ramkovski i nekoliko njegovih saradnika bili su pritvoreni zbog utaje poreza i još nekoliko dela i oni se još uvek nalaze u skopskom istražnom zatvoru.

Nakon blokade računa u četvrtak, dovodi se u pitanje dalji opstanak televizije, kao i nekoliko dnevnih listova koji su u bliskoj vezi sa Ramkovskim.

Samostalni sindikat novinara: Ne osporavamo činjenicu da kriminal i sva nezakonska dejstva treba da budu sankcionisani, ali tražimo od državnih institucija da ne budu selektivne u sprovođenju zakona.

"Upućujemo apel svim nadležnim institucijama da učine sve što mogu u okvirima zakona kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje ovih medija," ističe se u reakciji Makedonskog instituta za medije.

"Ne osporavamo činjenicu da kriminal i sva nezakonska dejstva treba da budu sankcionisani, ali tražimo od državnih institucija da ne budu selektivne u sprovođenju zakona, jer će time dokazati da su pored zakonske osnove, u pitanju i drugi razlozi o njihovom delovanju," kažu u samostalnom sindikatu novinara i medijskih radnika.

Tamara Causidis, predsednica sindikata kazala je da "zatvaranje medija nije isto što i zatvaranje male radnjice. Medij, ali i oni koji su krenuli na njega, imaju odgovornost prema javnosti."

U A1 televiziji kažu da će nastaviti bitku za slobodu govora i demokratije. U narednim danima oni će nastaviti da emituju program ispred zgrade Vlade.

"Naša namera nije da zaćutimo. Ubeđen sam da je ovaj instrument vlasti samo pokušaj da se ućutka nas, odnosno rad novinara i ništa drugo u ovom trenutku", kaže glavni urednik Mladen Cadikovski, koji ističe da su se i međunarodni predstavnici u zemlji javljali i interesovali za razvoj događaja u televiziji.

Iz vlade su izašli sa saopštenjem u kome se kaže da ona nema nikakve nadležnosti niti ingerencije o donošenju odluka o zamrzavanju imovine nekog subjekta. Te odluke su u nadležnosti sudske vlasti, koja je nezavisna, ističe se u saopštenju.

U javnosti se ipak priča da je jedan od razloga za ovu akciju vlasti, u stvari to što su A1 i dnevni listovi čiji su računi blokirani, bili kritički nastrojeni prema radu vlade.

U četvrtak je Socijaldemokratski savez, najjača opoziciona stranka u Makedoniji, saopštio da napušta parlament, obrazlažući to time "da ne želi da da legitimitet nenarodnoj vladi".

Lider partije Branko Crvenkovski je izjavio da je jedan od razloga blokada računa televizije A1 i pojedinih dnevnih listova, a još jedna manja opoziciona stranka je najavila da će napustiti rad paralamenta.
XS
SM
MD
LG