Dostupni linkovi

BiH: Startao filmski kanal Cinema TV


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U BiH je otpočeo sa emitovanjem novi televizijski kanal pod nazivom Cinema TV. Radi se o prvom specijaliziranom kanalu koji će pretežno emitovati filmove, one strane, ali i domaće, te regionalne. O novom projektu za RSE govori utemeljitelj i direktor, Adnan Komarica.

RSE: Startala je Cinema TV. Kad tačno i kako ćemo vaš kanal gledati?

Komarica: Mi smo startali u nedjelju, 18. 08. 2013. godine, u 7 u jutru. Cinema TV je filmski kanal, gdje će 70 posto biti filmski sadržaj, ali imamo ugovor i sa Sarajevo discom, tako da će biti i muzike. U 7 startamo sa muzičkim programom, a prvi film kreće u 10. Taj dio programa će se zvati Jutarnja matineja, unutar kojeg ćemo moći gledati filmske klasike. U toku dana možete očekivati razna filmska djela i iznenađenja.

RSE: Šta zapravo emitujete i može li se govoriti o programskoj šemi? Koliko će filmova dnevno biti emitovano, iz kojih sve produkcija?

Komarica: Mi, prije svega, imamo ugovor sa američkom major kompanijom Warner Bros, to jeste, imamo dostupnost njihovom katalogu i ponosni smo na tu činjenicu. Već sada, ali i u budućnosti, bit će još više njihovih filmova, ali i filmova drugih američkih manjih kompanija. Fokusirati ćemo se na evropski art film, na domaći, kao i na regionalnu kinematografiju. Radnim danom, u programu će biti 70 posto filmova dnevno, a to je nekih pet do šest filmova dnevno, odnosno vikendom nešto veći broj.

RSE: Da li su u pitanju isključivo igrani filmovi ili ima i onih drugih, dokumentarnih na primjer?

Komarica: Mi ćemo jedan dio programa posvetiti i dokumentarnom filmu. U glavnom jesu igrani filmovi, ali ne želimo zanemariti dokumentarni film, to prije svega domaći i regionalni dokumentarni film. Mi smo kompanija koja je osnovana u BiH od filmskih djelatnika iz BiH, prije svega. Mi smo uputili poziv i svim drugim filmskim djelatnicima, koji nisu bili uključeni u naš program, na saradnju, time da dostave svoje materijale, a mi ćemo biti voljni da podržavamo sve nezavisne produkcije u BiH i da pokazujemo njihova filmska ostvarenja, između ostalog i dokumentarna.

RSE: Po čemu će se vaš program razlikovati od drugih, silnih filmskih kanala što ih trenutno gledamo, naravno iz regiona?

Komarica: Nastaje sa razlogom. Postoje već takvi programi, u Hrvatskoj, Srbiji, u evropskim državama. Cinema TV će se razlikovati iz razloga što smo prva bosansko-hercegovačka filmska TV kuća i kao takvi se želimo fokusirati na bosansko-hercegovački film, odnosno staviti značajan dio našeg fokusa na taj film, jer je Cinema TV osnovana od strane filmskih umjetnika. Želimo poduprijeti to tkivo i filmsku industriju na taj način što ćemo imati vlastitu produkciju, reportaže, vlastite dokumentarne filmove i kao što sam već spomenuo, podsticati suradnju sa bosansko-hercegovačkim autorima da nam šalju svoja filmska ostvarenja. Tako da, za razliku od drugih filmskih kanala, gdje bukvalno idu jedan film za drugim, Cinema TV će pokušati da prodre malo dublje u samu suštinu bosansko-hercegovačke produkcije.

RSE: Vjerovatno je najveći interes za blokbastere, ali bogami i filmove iz regiona. Kako ćete ih obezbjeđivati? Šta podrazumijeva taj vaš ugovor sa WB i ukupno kako ćete pokrivati ova prikazivačka prava?

Komarica: Mi imamo ugovor sa gospođom Andreom Sertiđ, ona je vlasnica jedne od najvećih firmi koja se bavi distribucijom filma i preko nje i imamo dostupnost katalogu WB. Što se tiče regionalnih i domaćih filmskih ostvarenja, tu imamo ugovor sa raznim autorima, između ostalog najveći dio tog polja pokriva gospodin Jasmin Duraković, koji je takođe naš konsultant ovdje i jedan od pomoćnih urednika.

RSE: U najvećem broju slučajeva, naše kuće, računajući i javne servise, pokazuju jeftine uratke, i po cijeni i po sadržaju, kada su ovi strani filmovi u pitanju i pokazuju dosta filmova koji su iz arhiva Kinoteke i ostalog. Oni malo teže dolaze do sredstava za otkup. Dakle, postoje mehanizmi po kojima ćete vi rješavati te probleme?

Komarica: Naravno da postoje. Više puta naglašavam da se radi o TV kući koja je osnovana od filmskih djelatnika. Namijenjena je, ne samo da puštamo filmove jedan za drugim, kako bi generirali gledanost, a onda i zaradu, nego da bude i platforma preko koje ćemo puštati sve domaće filmove, novije, a naravno i starije.

RSE: Zanimljivo je što kod nas ima dosta filmova za koje se zapravo ne zna ko im je vlasnik prava. Imali smo nedavno slučaj sa Bitkom na Neretvi i odnosom Veljka Bulaijća prema našim filmskim radnicima. Kome pripada taj film, ko će vam dozvoliti emitovanje, hoćete li morati ulaziti u sudske procese zbog toga? Da li ste razmišljali o tim mehanizmima?

Komarica: Ne mogu ulaziti dublje u detalje, preko kojih sve izvora obezbjeđujemo filmove, ali sa pravnog stanovišta, to je sve čisto. Sa druge strane imamo dosta izvora preko kojih ćemo doći do kvalitetnih i najnovijih filmskih ostvarenja. Dosta kvalitetnih novih filmova iz BiH i iz regije ostane ne pogledano i ne promovisano. Mi ćemo pokušati da ta kvalitetna filmska ostvarenja iz Hrvatske, Srbije i BiH, prikažemo našoj javnosti kroz platformu Cinema TV-a.

RSE: Za početak rada, neophodno je, pored referentnog prostora, obezbijediti i odgovarajuće dozvole. Jeste li imali problema u vezi sa tim? Da li ste ispoštovali sve procedure? Kakav je odnos RAK-a bio prema vama?

Komarica: Sve je išlo svojim tokom. Bez ikakvih poteškoća. Naravno, potrajalo je nešto vremena, ali to su standardne administrativne procedure i neke male poteškoće, ali na kraju je sve dobro ispalo. Dobili smo dozvolu od RAK-a za emitovanje, bez ikakvih problema. Poštujemo njihova pravila i dalje ćemo ih poštovati, za razliku od nekih drugih filmskih kuća iz regiona i Evrope, koji, kada dođu u BiH, ne poštuju pravila RAK-a, zbog kojih oni imaju probleme sa njima i regulišu njihov sadržaj. To kod nas neće biti slučaj. Također smo prijavljeni i u poreznoj upravi i redovno plaćamo naše poreze i doprinosimo državi, što također nije slučaj sa nekim drugim inostranim TV kućama koje dolaze na naše tržište.

RSE: Zapravo najveći problem komercijalnih kuća je kako doći do tih osnovnih sredstava. Većina ih se oslanja na reklame, a kod nas je reklamni kolač sve tanji i sve manje sladak. Čujem da su cijene reklamnog prostora već nepristojno niske zbog nelojalne konkurencije i dampinga. Vidim da i neki javni servisi prijete da će ugasiti svjetlo upravo zbog tog odnosa prema reklamama. Kako ste vi na tom planu radili?

Komarica: Naš primarni izvor finansiranja neće biti reklame. Kao filmski kanal, nećemo se fokusirati na marketing jer ne želimo, tako reći laički, pokvariti gledaocima filmski ugođaj i zbog toga nećemo prekidati filmove reklamama. Sada ne bih komentarisao neke poteškoće drugih TV kuća i probleme sa kojima se generalno marketing u BiH mora suočavati još od vremena početka ekonomske krize, naročito ove godine jer je stvarno užasna situacija.

RSE: Pominjemo Jasmina Durakovića. Naravno, tu će biti još ljudi. Da li se radi o ljudima koji su već iskusna imena u našim medijima i javnim servisima, ili su u pitanju novi, mladi ljudi?

Komarica: I jedno i drugo. Cinema TV je zaposlila jedan niz mladih, kreativnih i perspektivnih ljudi jer smo željeli da damo šansu budućim generacijama da nešto stvore i da pokažu svoj potencijal, ali isto tako kako bi smo stvorili i postaviti jednu kvalitetnu TV kuću. Nismo se htjeli samo na taj aspekt fokusirati, već smo u našu TV kuću uveli i neke iskusne TV djelatnike. Spomenuo sam gospodina Jasmina Durakovića i njegovu produkcijsku kuću Depo production sa kojima također imamo ugovor o suradnji. Ostale djelatnike, u ovom trenutku, ne bih imenovao.

RSE: Znači, gledat ćemo vas na kablovskim televizijama?

Komarica: Na kablovskim i IPTV operaterima. Startali smo na Logosoftu. Nadamo se da ćemo uskoro biti prisutni i na drugim operaterima.
XS
SM
MD
LG