Dostupni linkovi

Izglasana smjena glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić


Gordana Tadić
Gordana Tadić

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) razriješila je dužnosti glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Gordanu Tadić, saopšteno je iz VSTV u četvrtak, 23. septembra.

“Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23.7.2021. godine”, navodi se u saopštenju VSTV.

Prvostepena komisija VSTV-a je odlučila da Tadić razriješi dužnosti jer je, kako su naveli, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Tada joj je izrečena mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, a ovu je mjeru potvrdila i drugostepena komisija.

“Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH”, navodi se u saopštenju VSTV.

Pravni zastupnik Gordane Tadić, advokat Vlado Adamović, za RSE kaže da će se žaliti na odluku.

“Ona je u suštini prepisana od prvostepene disciplinske komisije. Očekujem da će se konačna odluka donijeti pred Vijećem u punom sastavu’’, kazao je Adamović.

Tužba protiv glavne državne tužiteljice podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Navedeno je, pored ostalog, i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Disciplinsku tužbu podnio je u aprilu 2021. godine Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH.

Gordana Tadić ostaje na poziciji glavne tužiteljice Tužilaštva BiH do okončanja žalbenog postupka, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz VSTV.

Prema zakonu, nakon razrješenja sa dužnosti, VSTV BiH je dužan da imenuje vršioca dužnosti glavnog tužioca, a zakonski rok za imenovanje glavnog tužioca sa punim mandatom je dvije godine.

XS
SM
MD
LG