Dostupni linkovi

Tužna slika Priboja: Siromaštvo u nekada bogatoj opštini


Korisnici javne kuhinje u Priboju
U bivšoj Jugoslaviji Priboj je bio medju bogatijim opština i okosnica razvoja Zlatiborskog okruga i šire. Ovaj grad na tromeđi tri države Crne Gore, BiH i Srbije sada je medju najsiromašnijima u kojoj rade dve narodne kuhinje, grad iz koga se sve više iseljava.

U potrazi za boljim život ovu opštinu izmedju dva popisa napustilio je blizu 6.000 stanovnika. Privreda je potpuno zamrla. U nekada najvećem proizvodjaču teških kamiona Fapu, mesecima nisu isporučili nijedan kamion. Radnici su ponovo na plaćenom odsustvu kao i radnici „Fabrike Sedišta“.Oni koji su ostali u ovom gradu, a imaju sreću da rade, u proseku primaju minimalac, a na evidenciji nezaposlenih je oko 5.500 gradjana.

Ovakva situacija toliko je osiromašila gradjane da pomoć za svakodnevno preživljavanje u kuhinjma Crvenog krsta i Vakufskoj kuhinji potraži preko 700 gradjana Priboja.

Medju korisnicima mnogo je višečlanih porodica iz grada i okoline, kojima je ono što dobiju u Narodnoj kuhinji sve što pojedu tokom dana. Nekada su se ovi ljudi stideli, krili se kada dolaze do kuhinje, bežali od novinara. Danas to više nije tako jer kako kažu, oni su ponajmanje krivi za ovakvu situaciju.

Emina Zejnilović iz sela Miliješi svakog jutra u jednom pravcu pešači sat i po da bi došla u kuhinju Crvenog krsta da uzme hranu za svoju šestočlanu porodicu u kojoj niko nije zaposlen.

„Majka sam i moram da se borim za svoju decu. Drugog načina nemam“, kaže Emina.

„Da je lako nije,ali šta ću kad se mora. Petoro nas je u kući, niko nema posla. Nisam ni sanjala da ću do ovoga doći“, prića Velinka Gazdić dok bivši radnik Fapa koji je ostao bez posla pre 12 godina, sramežljivo dodaje da je invalid, da ga je sramota ali da mora na ovaj način da izdržava suprugu i tri ćerke od kojih je jedna student.

„Da mi nije ovoga, ja ne bih mogla živeti. Imam 80 godina i prinudjena sam da svako jutro čekam ispred kuhinje Crvenog krsta da bi imala topli obrok za sebe i svoju ćerku koja ne radi“, priča Ruža Popović.

Prema rečima sekretara Crvenog krsta Priboj Verice Radović trenutno usluge njihove narodne kuhinje koristi 350 Pribojaca, a sudeći prema broju zahteva kojih je dva do tri nedeljno, ovde bi trebalo da se hrani najmanje 1.000 gradjana ali za sada kako kaže nemaju mogućnosti da svima pomognu.

„Vakufska kuhinja Islamske zajednice u Srbiji otvorena je pre tri godine. Hranu obezbedjujemo zahvaljujući dobrim ljudima koji nam pomažu“, kaže za RSE glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Priboju Enes ef. Svraka dodajući da je na početku ova kuhinja imala je 50 korisnika, a sada više od 300 ne samo Bošnjaka već i Srba i Roma koji svakodnevno dolaze po topli obrok.
  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG