Dostupni linkovi

Obilježena 26. godišnjica od zločina na Tuzlanskoj kapiji


Grobovi mladih ubijenih u masakru na Tuzlanskoj kapiji
Grobovi mladih ubijenih u masakru na Tuzlanskoj kapiji

U Tuzli je obilježena 26. godišnjica od zločina na Tuzlanskoj kapiji, u staroj jezgri grada gdje je 25. maja 1995. godine granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske, po naredbi generala Novaka Đukića ubila 71 osobu, a više od 150 ranila.

Održana je komemoracija i položeni vijenci i u Aleji mladosti gdje su djevojke i mladići stradali na Kapiji ukopani.

Za zločin na Kapiji odgovarao je i pravomoćno osuđen general Vojske RS Novak Đukić, koji je potom prebjegao u Beograd i tamo živi slobodno.

Sud BiH je 2009. godine osudio Đukića na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, između ostalog i zato što je naredio granatiranje Tuzlanske kapije.

Đukić je 2014. godine pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu. Iste godine, ta zatvorska kazna mu je preinačena na 20 godina, ali je on u to vreme već otišao u Srbiju na liječenje.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi se postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića.

Zbog toga, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, neophodno je od vlasti Srbije intenzivno tražiti da izruče pravomoćno presuđenog ratnog zločinca.

Svi naši odnosi nisu iskreni dok se taj zločinac, koji je počinio takav jedan strašan zločin, ne izruči Bosni i Hercegovini“, kazao je gradonačelnik Tuzle.

Ubijenim na Tuzlanskoj kapiji odao je počast i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Željko Komšić, tvrdi da svaki put, na sastancima sa srbijanskim zvaničnicima, to pitanje postavi.

Dolazite do zaključka, ne mogu to reći za cijelu Srbiju niti za cijeli narod, daleko bilo od toga, ali mogu reći da politički vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazrio za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog pa onda na kraju krajeva i političkog ozdravljenja kada je riječ i o zločinu na Kapiji i o svemu onom što se događalo u Bosni i Hercegovini, kazao je Komšić.

Ovogodišnje sjećanje na žrtve masakra na Kapiji okončat će se večeras oglašavanjem sirene u 20:55 sati, u vrijeme kada je granata pala i ubila mladiće i djevojke čiji je prosjek godina bio 24.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

XS
SM
MD
LG