Dostupni linkovi

Tuzla obilježava godišnjicu stradanja na Kapiji(Fotogalerija: 16. godina od stradanja na tuzlanskoj Kapiji)

Maja Nikolić

Tuzla se u srijedu prisjeća ubijene mladosti 25. svibnja 1995. godine. Uz obitelji žrtava, cvijeće su na spomen obilježja na Slanoj Banji i Tuzlanskoj kapiji položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je u Tuzli ostavio i poruku da BiH nikada neće odustati od traganja za pravdom i traženjem ratnih zločinaca.

Te kobne noći 25. svibnja u 21. 05 sati od jedne granate ispaljene s Ozrena izgubljen je 71 život, a preko 200 ih je ranjeno. Sjećanja zbog nepravde kod roditelja živa kao i te '95.
Hasanović: Vidite li vi kolika mladost ovdje leži, a samo jedan čovjek osuđen.

„Kad su mi javili da je poginuo mjesec dana ništa nisam vidjela, bila sam kao u nekoj komi. Nisam ništa htjela ni jesti ni piti, al ne mogu na zor umrijeti. Šta ću. Vidite li vi kolika mladost ovdje leži, a samo jedan čovjek osuđen. Kakva pravda, niti je bilo pravde niti će je biti. Sad mi došao jedan prijatelj i kaže mi Bahro sjećam se tvog Senada bio lijep ko lutka Božja. A šta ću“, uplakana je na grobu svog sina Bahra majka Senada Hasanovića.

Za zločin na Kapiji osuđen je samo Novak Đukić na 25. godina zatvora. Hilmo Bučuk otac stradale Lejle kaže da će obitelji stradale mladosti uskoro tražiti sastanak s glavnim državnim tužiteljem.

„Mi ćemo u narednom periodu nastojati svom snagom doći do državnog tužitelja Milorada Barašina da vidimo šta je s daljim procesuiranjim osoba osumnjičenih za Tuzlansku kapiju. Možda neki nisu krivi, a možda i jesu. Mi smo očekivali da će Novak Đukić na suđenju reći još imena koja su učestvovala u ubijanjima, ali nije rekao“, rekao je Bučuk.

Mrlja na novijoj povijesti

Kapija je opomena za cijeli svijet, smatra član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dodaje da se ovakav zločin više nikada i nigdje ne smije ponoviti.

„To znači jednu snažnu državu, snažno uvezanu u regiji i Evropi koja će onemogućiti ovakve zločine i koja će omogućiti sigurnu budućnost i koja će suziti prostor za ubojice. Dok smo mi živi i dok su oni živi neka se ne nadaju ničem drugom nego kazni“, rekao je Izetbegović.
Izetbegović: Dok smo mi živi i dok su oni živi neka se ne nadaju ničem drugom nego kazni.

Iako je Kapija poput Markala i Srebrenice događaj koji svjedoči o gruboj nedavnoj prošlosti oni nigdje nisu upisani u noviju udžbeničku povijest, što je smatra povjesničar prof. dr. Azem Kožar mrlja na novijoj povijesti.

„Od strane Međunarodne zajednice ima otprilike dogovoreno do 1992. godine možete izučavati povijest, od 1992. do 1995. godine ne možete jer s time niste raščistili. To nije dobro jer Osnovne i Srednje škole nemaju spoznaju o Kapiji i takvim događajima od 1992. do 1995.“, kaže profesor Kožar.

Manipulacija povijesnim događajima koji bi se trebali temeljiti na istini predmet su političkih previranja u BiH. Pitali smo povjesničara i direktora Arhiva TK Izeta Šabotića tko će onda pamtiti i opominjati.

„Ja se nadam da će to uraditi znanstvenici, jer oni pravi povjesničari i znanstvenici, ljudi od pera neće nikada podleći političkim pritiscima. Oni će ja sam uvjeren u rekonstrukciji svih događaja se voditi upravo povijesnim činjenicama“, smatra Šabotić.

U srijedu u 20 sati i 55 minuta aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava BiH i Srbije položit će vijenac na tuzlansku Kapiju u znak obilježavanja godišnjice smrti 71 mladog čovjeka poginulog od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu.

Masakr na Kapiji ostati će zauvijek upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tijekom rata u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG