Dostupni linkovi

Tužiteljstvo zatražilo 28 godina zatvora za Šešelja


Vojislav Šešelj sluša završnu riječ tužiteljstva, 7. ožujak 2012.
Haško tužiteljstvo zatražilo je 28 godina zatvora za vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo je na kraju trećeg dana izvođenja završnih riječi u suđenju prikazalo više video snimaka i izjava svjedoka u vezi krvavog puta Šešeljevih snaga koje su djelujući zajedno s Jugoslavenskom narodnom armijom (JNA), Vojskom Republike Srpske (VRS) i ostalim paravojnim skupinama – značajno doprinjele ubijanju i protjerivanju stanovništva nesrpske nacionalnosti.

Snimak interviewa Slavkom Aleksićem prikazan u sudu u Hagu, 7. ožujka 2012.
Snimak interviewa Slavkom Aleksićem prikazan u sudu u Hagu, 7. ožujka 2012.
Zločini Šešeljevih snaga bili su prema tužiteljstvu dio udruženog zločinačkog poduhvata s namjerom uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Zločine su vodile takozvane četničke vojvode koje je Šešelj osobno imenovao– kao što su primjerice Vasilije Vidović zvan Vaske, Branislav Gavrilović Brne i Slavko Aleksić. Obučavali bi se u kampovima Državne bezbjednosti Srbije, a zatim podčinjavali JNA i VRS-u.

„Aleksićevi Šešeljevci su s drugim srpskim snagama zauzeli (sarajevsku) Grbavicu i podvrgli nesrpsko stanovništvo kampanji ubijanja, samovoljnih pretresa i pljački, nakon čega je to stanovništvo moralo napustiti to područje“, opisala je tužiteljica Vega Iodice samo jedan primjer koji je bio obrazac u svim krajevima u kojima su djelovali dobrovoljci SRS-a i SČP-a. Poput Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja....

Tužiteljstvo je podsjetilo na potresna svjedočenja o ubijanju, čak i malih beba, silovanjima, premlačivanjima i ostalim „gnjusnim“ mučenjima.

(Primjer užasnog zločina na području Nevesinja)


Šešelj treći dan iznošenja završnih riječi tužiteljstva nije bio raspoložen kao početkom tjedna, kada se posmjehivao članovima optužbe, ali je nastavio u svom stilu podcjenjivati postupak, iznoseći pri tom i poneki prigovor.

„Izvinite je li ovo šesti pripadnik tužiteljstva koji govori? Najavljeno je pet, a sada ovo govori šesti. Je li to može po Vašoj proceduri gospodine (Jean Claud) Antonetti....I moram ovo da Vam kažem. Pa sjetite se moje primjedbe sa početka kad sam rekao – nije ih dovoljno pet? I tad ste me ušutkali. I sad se ispostavilo stvarno da ih nije dovoljno pet. Ja ne samo da sam najugledniji profesor prava, nego i dobro procjenjujem. Kao da sam vidoviti čovjek“, izjavio je Šešelj predsjedavajućem sucu.

Šešelj se u haškom pritvoru nalazi već 9 godina od dobrovoljne predaje 2003.godine, a zbog raznih ometanja postupka sudilo mu se s prekidima oko 4 godine, počevši od 2007.

Podsjetimo, optuženi, inače profesor pravnog fakulteta, odbio je iznijeti svoju obranu jer mu sud nije dostavio tražena novčana sredstva. No u vezi svojih završnih riječi, koje se očekuju idući tjedan, Šešelj je već prije najavio - da će tom prilikom potpuno uništiti slučaj tužiteljstva. Za završne riječi dobio je vrijeme kao i tužiteljstvo – 10 sati, odnosno tri sudska radna dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG