Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Šešelj pozivao na etničko čišćenje


Snimak sa mitinga na kojem je Šešelj širio govor mržnje
Snimak sa mitinga na kojem je Šešelj širio govor mržnje
Haško tužiteljstvo u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja odgovorilo je na argumente optuženog po pravilu 98 bis, u kojima je zatražio oslobađanje od optužbi za zapovjednu odgovornost nad zločinima dobrovoljaca srpske radikalne stranke u BiH, Hrvatskoj te Vojvodini; te novčanu naknadu zbog 8 godina provedenih u pritvoru Haškog suda.

Nakon višemjesečnog prekida (glavno) suđenje Šešelju je nastavljeno raspravom strana po pravilu 98 bis, dok se treće suđenje za nepoštivanje suda (zbog objave imena zaštićenih svjedoka u knjigama i na web stranici) tek očekuje na ICTY-u (Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju).

Pravilo 98 bis omogućava obrani da iznese argumente po kojima tužiteljstvo nije dokazalo svoj slučaj nakon iznošenja dokaza i iskaza svjedoka. Poslije Šešelja koji se brani sam poričući krivnju, optužba je u nekoliko sati sažela zaključke svog dokaznog postupka, odnosno terećenja za udruženi zločinački poduhvat stvaranja Velike Srbije pri čemu su počinjeni brojni zločini.

„Šešelj je bio važna karika u lancu udruženog zločinačkog poduhvata bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, jasno propagirajući etničko čišćenje u kojem su sudjelovali članovi Srpske radikalne stranke“,
ustvrdio je tužitelj Mathias Marcussen odgovarajući na jučerašnje tvrdnje optuženog o svojoj nevinosti.
Sudsko vijeće u Haškom tribunalu, 8. ožujak 2011.

Dobrovoljci spomenute organizacije su logistički organizirani i financirani od strane državnih organa Srbije, izjavio je tužitelj Marcussen, čitajući izjave generala Jugoslavenske narodne armije Veljka Kadijevića i prisjećajući se svjedočenja nekih stručnjaka tužiteljstva, ali i insajdera kao bivšeg predsjednika takozvane SAO Krajine Milana Babića.

U Republici Srbiji od početka 1991.godine Milošević je stupio u kontakt s drugim srpskim vođama, uključujući i optuženog. I od polovice 1991.godine JNA je djelovala kao srpska vojska. Tužiteljstvo je objasnilo način organiziranja paravojnih formacija iz Srbije od strane srbijanskih tajnih službi, poput Crvenih beretki, Arkanovih tigrova i Šešeljevih dobrovoljaca koji su poslani na ratišta, prvo u Hrvatsku, a potom po istom sistemu u Bosnu i Hercegovinu.

Poticanje strahom

Za potrebe mobilizacije srpskog stanovništva strahom, Šešelj je prema tužiteljstvu govorima mržnje propagirao etničko čišćenje, koristeći se četničkom ikonografijom i mitom koji je oživio.

„Da bi se mobilizirala oružana srpska sila i da bi se opravdalo počinjenje zločina na nesrbima, optuženi je širio atmosferu straha u kojoj su Srbi lako mogli povjerovati da se zaista nalaze u opasnosti. Optuženi i njegove organizacije, Srpska radikalna stranka i Srpski četnički pokret stalno su se pozivali na viktimizaciju i genocid i tvrdili da su Srbi mnogo propatili u Drugom svjetskom ratu“, opisao je primjer propagandnog huškanja tužitelj Marcussen.



Prema tužiteljstvu Šešelj je bio svjestan učinka svoje propagande čemu u prilog idu njegovi brojni interview-i u kojima to sam potvrđuje, govoreći o prosvjetljivanju neposrednih promatrača nacionalističkom podukom.

„Pogledajmo na primjer ovu video snimku optuženog iz svibnja 1991. kada je spomenuo bauk ustaških hordi koje napadaju Srbe u Hrvatskoj“,
izjavio je tužitelj pokazavši govor optuženog.

„Ustaške horde atakuju na srpska sela, na srpske žene i Crkvu“,
izjavio je Šešelj na video snimci prikazanoj u haškoj sudnici što je prema tužiteljstvo samo jedan od mnogih primjera govora mržnje optuženog koje su stvorile ratnu atmosferu dovodeći do brojnih zločina.



Rasprava po pravilu 98 bis zakazana je i za srijedu kada će nakon završnih riječi tužiteljstva po pravilu 98 bis optuženi Šešelj imati pravo na repliku. Nakon toga postupak po spomenutom pravilu će se završiti, a zatim će se sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Jean Claude Antonettija, povući na vijećanje iza čega će donijeti odluku – je li potrebno da obrana iznese svoj slučaj i odgovori na dokaze tužiteljstva nakon „poluvremena“ suđenja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG