Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: SDS je rušio bh. MUP


Joanna Korner
Joanna Korner
Na haškom suđenju bivšim visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, sa svjedočenjem je nastavio Andrija Bjelošević, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti Doboj.

Nakon što je ispričao (tijekom višednevnog suđenja potkraj travnja ove godine), kao prvi svjedok obrane prvog ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Stanišića, da je hrvatska i bošnjačka strana počela uspostavljati paralelne strukture u bosanskohercegovačkom MUP-u, tužiteljica Joanna Korner je pokušala to osporiti tvrdeći da se policija raspala zbog provođenja plana Srpske demokratske stranke, SDS-a.

Tužiteljica Korner je optužila svjedoka kako je zajedno s drugim visokim policijskim dužnosnicima sam radio na razbijanju bosanskohercegovačkog MUP-a već 1991.godine, prije izbijanja sukoba.

Odnosno na uspostavi paralelnog sistema u policiji po nacionalnom ključu prema nalogu SDS-a – što je prema optužnici bio dio plana udruženog zločinačkog poduhvata uklanjanja nesrpskog stanovništva za što se Stanišić i Župljanin terete.

Pri tom je tužiteljica Korner pokušala uspostaviti vezu Bjeloševića sa čelnicima SDS-a, poput predsjednika stranke Radovana Karadžića, predstavljajući niz presretnutih razgovora u kojima se navodno govori i o samom svjedoku. Između ostalih i razgovor Karadžića iz srpnja 1991.godine.



„Ja Vas jednostavno pitam. Bez obzira što Vi niste bili član SDS-a Vi ste ipak bili bliski s najvišim političkim vodstvom SDS-a?“, upitala je tužiteljica.

„Nisam bio blizak. Bilo je određenih zahtjeva prema meni kao policijskom dužnosniku...da se nešto provjeri. I to od članova Predsjedništva BiH. I sjećam se da me kontaktirao (Nikola) Koljević da me kontaktirala jednom ili dva puta gospođa (Biljana) Plavšić...ako ja mogu da se sjetim dobro. Ali kao članovi Predsjedništva BiH“, odgovorio je svjedok odbacujući tvrdnje tužiteljstva.

Odgovorna tvrdnja

Svjedok Bjelošević je ustvrdio kako je sam potkraj listopada 1991. godine predložio ministru policije sastanak načelnika Centara službi bezbjednosti kako bi se u „kolegijalnom raspoloženju“ riješila sporna pitanja imenovanja načelnika mimo procedure, poput onog u Derventi na kojeg je svjedok upozorio ministra policije Aliju Delimustafića.
Stojan Župljanin


No tužiteljica Korner je ustvrdila da je spomenuti sastanak predložen kako bi se MUP podijelio, odnosno uvele paralelne strukture koristeći za to kao izgovor – spomenuto kršenje procedure.

„Nije li sve ovo poslužilo gospodine Bjeloševiću da bi se istakli razlozi na temelju kojih Vi legitimno, s pravom možete reći – da treba postojati odvojeni MUP. Reći ću Vam to posve izravno g. Bjeloševiću: Vi niste imali neke stvarne namjere da riješite te probleme kroz MUP u obliku u kakvom je tada postojao“, optužila je svjedoka tužiteljica.

„To je Vaša tvrdnja i Vi imate pravo da tvrdite što hoćete“, odgovorio je Bjelošević poričući da mu je bio poznat plan SDS-a o podjeli MUP-a uz „odgovornu tvrdnju“ da se podjele po nacionalnom ključu nisu događale u policiji na području njegove općine.

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin se terete za zločine koje su od od travnja do kraja 1992.godine počinili pripadnici srpske policije nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima u 20 bosansko-hercegovačkih općina.

No obrana za to prebacuje odgovornost na lokalne vlasti bosanskih Srba te paravojne jedinice - uz tvrdnju da nad njima optuženi nisu imali kontrolu nego su se u ratnim okolnostima trudili spriječiti zločine koliko je to bilo u njihovoj moći.

Nakon svjedočenja Bjeloševića suđenje će se nastaviti iskazom novog svjedoka obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG