Dostupni linkovi

Tužiteljstvo zatražilo doživotnu kaznu za Stanišića i Simatovića


Stanišić i Simatović
Stanišić i Simatović
Na Haškom sudu protekli tjedan okončan je prvostupanjski postupak protiv bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića. U završnim riječima tužiteljstvo je zatražilo doživotne kazne zatvora za obojicu optuženih tvrdeći da su stvaranjem specijalnih jedinica DB-a za ratovanje u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini znatno doprinijeli udruženom zločinačkom pothvatu stvaranja Velike Srbije. Razaranje međunacionalnih zajednica i zločini koje su počinile specijalne jedinice, prema ocjeni tužiteljstva – tako su veliki da se olakotne okolnosti optuženima ne mogu uzeti u obzir.

Specijalne jedinice srbijanskog DB-a, koje su ostavile brojne krvave tragove u prvoj polovici devedesetih godina, bile su poznate pod mnogim imenima, kao što su Arkanovci, Crvene beretke, Škorpioni, Knindže, Jedinica za specijalne operacije ili samo kao Jedinica.

Glavni tužitelj u slučaju Dermut Groome podsjetio je u završnim riječima na izjave nekih od ukupno 97 svjedoka, kao i na brojne dokaze koji upućuju na zapovjednu odgovornost optuženih u stvaranju i podupiranju spomenutih jedinica:

„Evidencija, isplata, kadrovski dokumenti jedinice, čak i izvještaji DB-a - svi pokazuju da je Stanišić davao prioritet toj borbenoj jedinici kojoj je komandovao Simatović.“

Tijekom završnih riječi tužiteljstvo je podsjetilo na brojne zločine specijalnih jedinica DB-a koji su počeli u Hrvatskoj 1991. godine:

„Krivična djela u krajnjim mjestima, kao što je Glina, gdje je 50 prvih pripadnika Jedinice napalo ovaj gad i obližnju Strugu 26. jula 1991., pri čemu su cilj napada bili domovi, škole i crkve. 5. avgusta 1991. gospodin Simatović će i lično učestvovati u napadu na Lovinac koji je napadnut minobacačkom vatrom sa jedne strane, a oklopnim vozom sa druge strane.“

Tužiteljstvo je okarakteriziralo optužene kao nezamjenjive u provedbi zločinačkog pothvata, na čijem je čelu bio tadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. On je, prema optužnici, preko Stanišića i Simatovića kontrolirao sve ostale sudionike udruženog zločinačkog poduhvata - odnosno predstavnike hrvatskih i bosanskih Srba u ratno vrijeme, kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić:

„Velika količina dokaza iznosi na svjetlo dana, ako se pažljivo preispita, tajne zločinačke operacije koje je srpska Služba državne bezbjednosti izvodila u Hrvatskoj i BiH.“

Timovi obrane su, pak, u završnim riječima zatražili oslobađanje Stanišića i Simatovića tvrdeći da tužiteljstvo nije dokazalo njihovu upletenost u zločine.

Prema tezi obrane, optuženi su prenosili Miloševićeve poruke mira, a ne nadgledali u njegovo ime etničko čišćenje dijelova hrvatskog i bosanskohercegovačkog teritorija.

Stanišićev branitelj Wayne Jordash pojasnio je kako je njegov klijent kao šef DB-a samo radio na sigurnosti Srbije:

„Od samog početka nije vjerovao da je moguće održati Jugoslaviju na okupu, niti stvoriti veliku Srbiju. On vjeruje u veliku Srbiju, ali zna da se tu ne radi o zemlji, o teritoriji, nego o ljudima, vrijednostima i pripadanju progresivnoj međunarodnoj zajednici.“

Prvostupanjska presuda očekuje se, prema dosadašnjoj praksi, do kraja ove godine, nakon čega će uslijediti žalbeni postupak. Konačna presuda Stanišiću i Simatoviću postat će jedna od najznačajnijih u pogledu utvrđivanja uloge državnih organa Srbije u započinjanju i vođenju ratova u susjednim državama.

**************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG