Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH zatražilo maksimalnu kaznu za Turkovića i ostale


Sud i Tužiteljstvo BiH, foto: Midhat Poturović
Tužiteljstvo BiH zatražilo je maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina za Zijada Turkovića i Milenka Lakića. Za ostale osumnjičene iz organizacije kojom je, po optužnici, rukovodio Turković, Tužiteljstvo traži kazne primjerene počinjenim krivičnim djelima. Od Suda BiH je traženo da zadrži mjeru pritvora za sve osumnjičene nakon izricanja prvostepene presude, a zbog bojazni od napuštanja zemlje. Završne riječi odbrane optuženih zakazane su za 4. septembar.

Zijad Turković je optužen za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, iznudu, pranje novca, ubistvo i druga krivična djela.

Optužnicom su obuhvaćeni i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović, koji se terete za organizovani kriminal i niz drugih krivičnih djela.

Prema navodima iz optužnice, oni su bili dio organizovane grupe koja je počinila niz krivičnih djela koja su izazivala strah, uznemirenost i nesigurnost među stanovnicima BiH. Turković se pominje kao organizator tih krivičnih dijela.

Zijad Turković i Saša Stjepanović, zajedno sa Nijazom Zubanom, radnikom Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo, terete se i za pljačku Centra 2007. godine. Tada je ukradeno 1,3 miliona maraka, koje su pripadale ABS banci.

U optužnici se navode i nasilno preuzimanje vlasništva Fabrike čarapa Ključ, te nekoliko pokušaja ubistva, među kojima i Nasera Keljmendija i njegovog sina Elvisa. Turković i saradnici terete se takođe i za ubojstvo Marija Tolića i Ajdari Wernera.

U završnoj riječi Tužiteljstva BiH, tužiteljica Dijana Kajmaković u petak je zatražila maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina za Zijada Turkovića i Milenka Lakića.

Podsjetila je na sve dokaze sa kojima raspolaže i koje je predstavilo Tužiteljstvo BiH tokom suđenja u predmetu Turković i ostali.

Za ostale osumnjičene iz organizacije, kojom je, po optužnici, rukovodio Turković, Tužiteljstvo traži kazne primjerene počinjenim krivičnim djelima.

Sud Bosne i Hercegovine je optužnicu protiv Turkovića i ostalih potvrdio sredinom juna 2011. godine.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG