Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguća revizija nerasvijetljenih ubistava


Privođenje Damira Mandića osuđenog za ubistvo urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića, 27. april 2009. Foto: Savo Prelević
Podgorički Dan, pozivajući se na anonimne izvore iz tužilaštva, navodi kako će Specijalno odjeljenje za suzbijanje organzivanog kriminala terorizma i ratne zločine od crnogorskih sudova u prvoj fazi preuzeti istrage o nerasvijetljenim ubistvima i uraditi reviziju tih predmeta u kojima godinama nema reuzltata u saradnji sa policijom.

Advokat iz Podgorice, Radomir Prelević kaže da je ta inicjativa, ako je tačna - na mjestu.

"Spada i u službenu obavezu tužilaštva i u službenu obavezu policije. Nikada se ti dosijei ne zatvaraju, praktično sve do isteka roka, odnosno zastarjelosti. Nakon tog roka zastarjelosti krivičnog gonjenja je besmisleno bilo šta raditi. Tek tada se dosije može zatvoriti. Međutim, u ovom slučaju su svi ti rokovi na početku i intezitet pažnje kojom tužilaštvo i policija moraju da vode račina o tim slučajevima nikada ne ne smije da spadne,"
kaže Prelević.

Dnevnik "Dan" podsjeća da na osnovu odredbi novog krivičnog zakona o krivičnom postupku, tužioci preuzimaju istragu od sudova, ali da se u početku neće baviti ostalim predmetima koje su do sada vodile istražne sudije, osim nerasvijetljenim ubistvima.

U Crnoj Gori s početka devedesetih evidentirano je tridestak nerasvijetljenih ubistava.

Policija, kako je ranije saopštavano i dalje intezivno radi na rasvjetljavanju ubistva urednika podgoričkog Dana, Duška Jovanovića, za čije je ubistvo osuđena samo jedna osoba iako i u optužnici piše da je lista počinilaca bila duža, kao i na ubistvima visokih policijskih funkcionera Gorana Žugića i Darka Belog Raspopovića.
Đukanović i odlazi da bi se neka nova crnogorska administracija mogla konačno, na pravi način, ozbiljno, temeljito suprotstaviti organizovanom kriminalu, koji je potpuno u ovoj državi uzeo vlast u svoje ruke i vlada njom, smatra Koča Pavlović.

Koča Pavlović
, poslanik Pokreta za promjene i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu smatra da bi najavu tužilaštva trebalo sagledavati u kontekstu najava o mogućem povlačenju premijera Mila Đukanovića.

"Jer Đukanović i odlazi da bi se Crna Gora, odnosno neka nova crnogorska administracija mogla konačno, na pravi način, ozbiljno, temeljito suprotstaviti organizovanom kriminalu, koji je potpuno u ovoj državi uzeo vlast u svoje ruke i vlada njom. To bi trebalo i da podrazumijeva reviziju mnogih ubistava i razotkrivanje, kako počinilaca tako i naručilaca mnogih nerasvijetljenih ubistava,"
rekao je Pavlović.

Čekaju se rezultati, ne najava

Aleksandar Damjanović, član skupštinskog odbora iz redova Socijalističke narodne partije kaže da navodna najava tužilaštva o reviziji pojednih predmeta otvara brojna druga pitanja.

"Najave revizija presuda za najteža krivična djela, a nakon stupanjana snagu novog zakona o krivičnom postupku, koji predviđa da tužilac vodi istragu, iako na žalost neće u potpunosti biti primijenjen, pokazuje da tužilaštvo nije bilo zadovoljno poslom koji je po tom pitanju uradilo pravosuđe, sudstvo i policija. Onda treba postaviti pitanje saradnje između tih institucija,"
kazao je Damjanović.

Pavlović smatra da i tužilaštvo snosi ogromnu odgovornost za poraznu statistiku koju je sada navodno namjerilo da promijeni.

"Veliki broj ubistava koja nijesu rasvijetljena u Crnoj Gori rezultat su napora tužilaštva, policije i sudstva. Ta nerasvijetljena ubistva nijesu rasvijetljena ne zbog nesposobnosti njihove, nego su imali zadatak da ne rasvijetle te slučajeve,"
smatra on.

U SNP-u kažu da će pozdraviti sve reformatorske korake, ali dodaju da će čekati konkretne rezultate.

"Pitanje je osposobljenosti tužilaštva odnosno njegovog vrha za parcijalnu primjenu Zakona o krivičnom postupku, a naročito njegova inertnost u dijelu slučajeva u kojima, do sada nije trebala revizija već odlučna akcija i posvećenost, a policija i pravosuđe tu nijesu smetali. U SNP- u čekamo na konkretne rezultate tužilaštva u konkretnim slučajevima, a svakako ćemo dati punu političku podršku bilo čijoj namjeri u dijelu jačanja borbe protiv kriminala i korupcije, naročito institucija. Međutim čekamo na rezultate, a ne na najavu revizije,"
kaže Damjanović.

U tužilaštvu u ponedjeljak nijesmo uspjeli da dobijemo komentar na ovu temu.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG