Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Istraga protiv hrvatskih generala zbog zločina u Mrkonjić Gradu


Sud i tužilaštvo BiH, ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Sud i tužilaštvo BiH, ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Da li zbog tamošnjih razloga, mediji iz susjedne Hrvatske su se, poslije presude generalima Gotovini i Markaču, raspisali su se o otvaranju procesa hrvatskim generalima u vezi sa zločinima u BiH, a u nastavku vojno-redarstvene operacije Oluja.

Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv skupine časnika HV i HVO zbog zločina počinjenih na području Mrkonjić Grada 1995. godine.

Riječ je viskopozicioniranim dužnosnicima koji su nakon akcije Oluja sudjelovali u operacijama Maestral i Južni potez u zapadnoj Bosni, zajedno sa pripadnicima Armije RBiH.

«U Tužilaštvu BiH postoji predmet o zločinima počinjenim na teritoriji opštine Mrkonjić Grad, koji je u istražnoj fazi. Ne mogu da govorim ni o kakvim imenima, ali mogu da kažem da ne postoji nikakava potjernica za bilo kojom osobom koja je obuhvaćena tom istragom»,
rekla je Selma Hečimović, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

U operacijama u zapadnoj Bosni, prema službenim podacima, sudjelovali su 4. i 7. gardijska brigada HV, 1. hrvatski gardijski zdrug, te još nekoliko odreda i satnija HV i HVO kojima su zapovijedali generali HV Ante Gotovina, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Damir Krstičević, Ivan Korade, Miljenko Filipović, te generali HVO Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

Konci u rukama tužilaštva

Svi se oni nalaze na popisu osumnjičenih u istrazi koja je obuhvatila više zločina nad srpskim civilima i zarobljenim srpskim vojnicima. Posebno teška zlodjela počinjena su u Mrkonjić Gradu.

«U javnosti je najviše poznat slučaj u Mrkonjić Gradu gdje je formirana i masovna grobnica – 181 tijelo. Zatim imamo jednu masovnu grobnicu u Kamenu kod Glamoča.Više puta se kalkulisalo s imenima koja se vežu za te događaje. Među njima su članovi komande zbornog područja Split, gdje je poslije Gotovine bio Rahim Ademi, a onda su komandanti gardijskih brigada HVO i HV»,
navodi Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Velimirović kaže kako je riječ o obimnom predmetu za koji će trebati godine.

«U ovom trenutku mislim da nije onako kako su oni okvalifikovali - da je to već daleko odmaklo. Mislim da nije tako i da to još uvijek nije blizu kraja. Ovo što se radilo na nižim nivoima, to sada nije aktuelno. To je bilo ranije. Sada sve konce u rukama drži Tužilaštvo BiH», rekao je on.
Ljubo Ćesić Rojs

Jedan od sudionika operacije Maestral koji se navodno nalazi na popisu osumnjičenih, Ljubo Česić Rojs, za RSE kaže kako upozorenja o odlasku u BiH do sada nije imao.
Dodaje da je spreman odgovarati ukoliko se optužnica podigne, ali ne u BiH.

«Ponosan sam na moje sudioništvo u Domovinskom ratu. Nikakvih nepravilnosti nema. Ako ima bilo što, spreman sam dati izjavu isključivo hrvatskim sudovima», kazao je Ljubo Česić Rojs.

Pred zagrebačkim Županijskim sudom još uvijek traje proces protiv bivših pripadnika 7. gardijske brigade Puma zbog zlostavljanja i likvidaciju pet zarobljenih srpskih vojnika u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča. To je i jedini sudski proces koji se vodi u Hrvatskoj u predmetu ratnog zločina za područje zapadne Bosne u operaciji Maestral.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG