Dostupni linkovi

U Tužilaštvu u Beogradu predmeti o mogućim izbornim nepravilnostima


Glasanje na lokalnim izborima u Beogradu, 17. decembra 2023.
Glasanje na lokalnim izborima u Beogradu, 17. decembra 2023.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je u subotu, 23. decembra, da je formiralo nekoliko predmeta na osnovu prijava u vezi sa mogućim nepravilnostima tokom republičkih i izbora u Beogradu održanih 17. decembra.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da je od izbora primilo izveštaje iz svih šest osnovnih javnih tužilaštava u Beogradu i da na osnovu njih javnost obaveštava o postupanju povodom tih prijava koje ukazuju na eventualne nepravilnosti u izbornom procesu.

Prijave se, između ostalog, odnose na kupovinu glasova, falsifikovanje glasačkih listića i potpisa.

Među njima je i predmet u vezi sa događajima u "Štark areni" na dan izbora. Taj predmet odnosi se na prijavu člana Republičke izborne komisije (RIK) da se, kako navodi Tužilašvo, u "Štark Areni odvija paralelno glasanje" i da članovima RIK-a nije omogućen ulazak u Arenu.

Sopšteno je da je po nalogu dežurnih tužilaca, policija razgovarala sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji.

U saopštenju se dodaje da je policiji naloženo, nakon što je RIK saopštio da u "Štark Areni" nema izbornog mesta, dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred "Štark Arene"

Predstavnici nekoliko opozicionih partija u RIK-u fizički su sprečeni 17. decembra da uđu u "Štark arenu", ispred koje su tokom tog dana stizali autobusi sa glasačima iz bh. entiteta Republika Srpska.

Njih su, nakon kraće rasprave, izgurali muškarci koji su rekli da rade u privatnom obezbeđenju.

Kako je objavljeno na snimcima na društvenim mrežama, članovi RIK-a su se raspravljali sa obezbeđenjem, zahtevajući da uđu u halu, na šta im je rečeno da ne mogu jer se unutra "snima film".

Na pitanje jednog od predstavnika RIK-a zbog čega birači po ceo dan dolaze autobusima do Arene, rečeno im je da je reč o "statistima".

U danima nakon izbora domaći i međunarodni posmatrači, kao i predstavnici najveće opozicione liste "Srbija protiv nasilja" ukazali su na organizovano dovoženje građana iz BiH do beogradske Arene kako bi iz nje odlazili na biračka mesta za glasanje na izborima za Beograd.

O organizovanom dovođenju birača na glasanje, na konferenciji za novinare 22. decembra govorila je i nevladina posmatračka misija Crta. Kako je saopštila CRTA na dan održavanja izbora u Srbiji, došlo je do "organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora".

Istog dana reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je sa vanredne konferencije za novinare optužila ovu organizaciju za "pokušaj rušenja ustavnog poretka". Odbacujući tvrdnje, Brnabić je izjavila da Crta demonstrira "navijačko ponašanje".

O organizovanom dolasku u "Štark arenu" na dan izbora i razvoženju na biračka mesta, za Radio Slobodna Evropa svedočili su stanovnici mesta Rudo u BiH. Među njima na izborima za Beograd glasali su meštani koji ne samo da ne žive u Beogradu već u Srbiju nisu ni dolazili godinama unazad.

XS
SM
MD
LG