Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu zbog manastira Visoki Dečani


Osnovno tužilaštvo u Peći na Kosovu pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani (na fotografiji). Fotografija: 3. jun 2022.
Osnovno tužilaštvo u Peći na Kosovu pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani (na fotografiji). Fotografija: 3. jun 2022.

Osnovno tužilaštvo u Peći na Kosovu pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

"Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija", rekao je on kratko.

Iako su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve strane, lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da je sprovedu jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija", te da nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Zbog toga je Ustavni sud Kosova septembra prošle godine doneo i "Rešenje o neizvršenju presude" u kome se konstatuje da njegova odluka iz 2016. nije izvršena.

Ustavni sud u ovom rešenju navodi da nema nadležnost za procenu odgovornosti za neizvršenje jedne odluke Suda od odgovornih organa, ali da takva procena pripada državnom tužiocu, u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku Republike Kosova.

SPC prekinula odnos sa kosovskim vlastima

U međuvremenu je 3. juna iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić na svom Twitter nalogu naveo da Srpska pravoslavna crkva (SPC) na Kosovu prekida sve kontakte sa kosovskim vlastima.

Takva odluka je doneta, kako se navodi, zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nekoliko navrata izneo stav da je odluka Ustavnog suda Kosova oko oko manastira Visoki Dečani zasnovana na "diskriminatorskoj" politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Kurti je ranije pozivao predstavnike SPC na dijalog, ali je taj predlog odbijen jer odluka Ustavnog suda nije realizovana.

Međunarodna zajednica godinama unazad poziva kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvoli manastir Dečani da upiše zemlju u katastar.

Ambasadori zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američkie Države) su u maju pozivali Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta manastira Dečani.

XS
SM
MD
LG