Dostupni linkovi

Tužilaštvo dovodi u pitanje spiskove srpskih civilnih žrtava u Sarajevu


Simo Tuševljak

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom bivšeg šefa policije iz tzv.Srpskog Sarajeva Sime Tuševljaka (poslijeratni šef MUP-a Republike Srpske za dokumentiranje ratnih zločin).

On je kao svjedok obrane došao osporavati optužbe vezane uz teror Sarajlija od strane srpskih snaga, pokazavši popis – od navodno 3.300 civilnih žrtava srpske nacionalnosti, koje su ubijene od strane Armije BiH.

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je pokazala – kako je Tuševljakov popis srpskih žrtava nepouzdan – ukazujući da su u njega ubrojeni i vojnici Jugoslavenske narodne armije, Vojske Republike Srpske pa čak i vojnici Armije Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti. Također i živi ljudi, kao i poginuli unutar grada.

Tuševljak je kao svjedok obrane u glavnom iskazu opisao nalaze svoje istrage i listu s imenima žrtava, navodnih snajperskih i minobacačkih napada Armije BiH iz grada Sarajeva -na položaje pod kontrolom srpskih snaga.

„Govorim samo o Sarajevu, o zločinima koji su počinjeni u Sarajevu. I u tim izvještajima smo utvrdili da ima – 3.300 žrtava civila na području 10 sarajevskih kratkih općina.“, naveo je prvo svjedok obrane govoreći o listi – kao popisu stradalih civila.

Svjedok: Bio bih sretan da ste našli više živih

Haška tužiteljica Carolyn Edgerton osporavala je vjerodostojnost liste, kao i iskaza svjedoka - suočivši Tuševljaka s podacima koji pokazuju da su u civilne žrtve ubrojeni i vojnici srpske nacionalnosti. I to iz svih zaraćenih strana. Tuševljak je pri tom promijenio svoj iskaz, tvrdeći da se radilo o pukoj grešci, odnosno da nije bilo riječ o namjernoj manipulaciji s brojem stradalih.

„Na ovome spisku su žrtve ratnih zločina. I tu su vojnici žrtve ratnih zločina, znači nisu ubijeni u borbi i oni se nalaze na spisku. Izvinjavam se što to nisam pojasnio prvi put. Znači žrtve ratnih zločina.“, ispravio se svjedok obrane.

Bez obzira na ispravak iskaza o listi, tužiteljica Edgerton je nastavila ukazivati na njezinu nepouzdanost budući da se uz vojnike – u civilne žrtve na tzv.srpskoj strani sarajevskog ratišta – ubrojilo i žive ljude. Umjesto objašnjenja svjedok obrane Tuševljak je ponudio patetiku.

„Vjerujte ja bih bio sretan da ste Vi pronašli tisuće živih, ili dvije tisuće i da su oni svi živi. A ne samo ovih par imena. I da nitko od njih nije nestao već da živi u inostranstvu negdje. Mojoj sreći ne bi bilo kraja, jer tu imam i dosta prijatelja i rodbine“, odgovorio je Tuševljak suočen s više imena živih ljudi koji su uvršteni na njegovu listu.

Podsjetimo, tijekom troipogodinje opsade Sarajeva od strane VRS-a (1992-1995) poginulo je oko 11 i pol tisuća građana, a haški suci su u slučajevima optuženih za njihov teror – više puta napomenuli da se od optužbi za određene zločine (navedene u optužnici) ne može braniti reciprocitetom zločina. Odnosno ukazivanjem na zločine druge zaraćene strane.

Ovaj tjedan očekuje se i iskaz Mlađena Kenjića - vozača generala Mladića u vrijeme srebreničkog genocida, koji će kao svjedok obrane pokušati pružiti alibi optuženom.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Tuševljaka o listi žrtava

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG