Dostupni linkovi

Tužilaštvo ispituje navode o nabavci oružja pred izbore 2020. u Crnoj Gori


U objavljenoj komunikaciji, čija autentičnost nije potvrđena, navodno se otkriva veza Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori.
U objavljenoj komunikaciji, čija autentičnost nije potvrđena, navodno se otkriva veza Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici je saopštilo da je formiralo predmet povodom objavljenih transkripata u medijima o navodnoj nabavci naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini.

"U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu", navodi se u saopštenju rukovoditeljke Višeg tužilaštva Lepe Medenice.

Novoosnovani "M portal" je objavio, kako tvrdi, dešifrovanu prepisku sa Skaj (Sky) aplikacije i audio snimke razgovora osoba koje govore o navodnoj nabavci 100 kalašnjikova pred parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta 2020. godine.

U objavljenoj komunikaciji, čija autentičnost nije potvrđena, navodno se otkriva veza Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa kriminalnim klanovima u Crnoj Gori, odnosno njihovi zajednički planovi u vezi nabavke oružja.

Povodom ovih objava se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije oglašavala.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića su saopštili da Skaj prepiska i razgovori koje objavljuje "M portal" zahtijevaju hitnu i transparentnu istragu nadležnih državnih organa.

"Ukoliko se pokaže da je bilo ko u Crnoj Gori - pojedinci ili djelovi političkih partija i bilo koje vjerske zajednice pripremao oružanu pobunu i sa tim motivom nabavio veću količinu oružja, onda je riječ o najtežim krivičnim djelima koja moraju imati krivično-pravne posljedice", napisao je predsjednik kluba poslanika DPS-a Danjel Živković na Tviteru.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.godine su većinu zajedno osvojile koalicije predvođene prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom, Demokratama i Abazovićevim građanskim pokretom URA.

Tome su prethodili višemjesečni protesti SPC i prosrpskih partija inicirani nezadovoljstvom zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti decembra 2019. godine.

Nakon izbora, uz dogovor sa SPC, nova parlamentarna većina je dogovorila formiranje Vlade premijera Zdravka Krivokapića, čime je nakon tri decenije vlasti, Demokratska partija socijalista (DPS) prešla u opoziciju.

Međutim, Krivokapićeva vlada je trajala oko godinu i po, da bi joj početkom februara, na inicijativu Dritana Abazovića, bilo izglasano nepovjerenje.

Potom je, uz podršku partija opozicije, formirana manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića, kojoj je 20. avgusta takođe izglasano nepovjerenje i sada je u tehničkom mandatu.

XS
SM
MD
LG