Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Budimira


Hapšenje Živka Budimira u aprilu 2013. godine
Hapšenje Živka Budimira u aprilu 2013. godine
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv predsjednika Federacije Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federacije BiH Hidajeta Halilovića, Sauda Kulosmana predsjednik Jedinstvene organizacije boraca, te Armina Kulovca, potvrdila je za RSE Adisa Karačić viša stručna savjetnica za medije Tužilaštva BiH.

Prema navodima Tužilaštva, Budimir se tereti da je sam i sa drugim optuženima, zloupotrebivši položaj predsednika FBiH, samoinicijativno ili na intervenciju različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života i iz kriminalnog miljea, na nezakonit način davao pomilovanja osuđenicima, on ih je oslobađao od kazni zatvora i brisao iz krivične evidencije za osobe osuđene na zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih dela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje i one čije je puštanje na slobodu u velikoj meri izazvalo ugrožavanje bezbednosti građana.

Među pomilovanima su bili i zatvorenici osuđeni za teška dela, uključujući ubistva, pokušaje ubistva, nedozvoljenu trgovinu drogom.

Na ovaj način, između ostalih, pomilovani su Mersed Hadžić poznat i kao „Švicarac, Naser Orić, Elvis Hodžić, Damir Vašiček, Alija Delimustafić i druge osobe. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Kako prenose mediji u BiH od 33 tačke optužnice protiv Budimira i ostalih, 30 bi se odnosilo na zloupotrebu položaja i ovlasti. Kao inkriminirajuće se navodi da Budimir prije pomilovanja nije izvršio konsultacije sa potpredsjednicima Federacije.

Ostali optuženi u predmetu Budimir i drugi terete se za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

Za jedan broj pomilovanja navedeno je kako su izvršena na osnovu usmenih urgencija pojedinih osoba. Federalnom ministru pravde Zoranu Mikuliću se na teret stavlja što je unatoč negativnom mišljenju Komisije naredio pomilovanje Merseda Hadžića, zvanog Švicarac.

Osim Budimira, za krivično djelo zloupotrebe položaja optuženi su Sauda Kulosman i Hidajet Halilović. Oni su, prema navodima Tužilaštva BiH, imali ulogu u ishodovanju pomilovanja, odnosno plaćanja mita, dok je cijela operacija krenula od Armina Kulovca kada je tražio vezu da plati mito da bi njegov brat Admir Kulovac, koji je osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Navedena optužnica ne odnosi se samo na pomilovanja. Također, Živko Budimir se tereti i za zloupotrebe položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu uporabu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Osim Budimira, optužen je i federalni zastupnik Željko Asić, kako nam je nezvanično potvrđeno za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG