Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: U Luksemburgu pretresi objekata osumnjičenog za izazivanje nacionalne mržnje


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva BiH

Policijske agencije u Luksemburgu pretresaju objekte koje koristi osoba koja je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, te razdora i netrpeljivosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH u srijedu 8. decembra.

"Također, protiv tog osumnjičenog su u proteklom periodu zaprimljene i prijave određenih novinarskih udruženja u BiH", kaže se u saopćenju.

Pretresi u Luksemburgu obavljaju se po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć tužitelja iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zatražilo je 6. septembra određivanje mjere pritvora za državljanina Luksemburga Jasmina Mulahusića, nakon što je uhapšen na graničnom prijelazu Brod, na sjeveru BiH.

Kako je saopćeno u septembru iz Tužilaštva BiH, Mulahusić se teretio da je putem društvenih mreža i interneta "plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u BiH".

U ranijem saopćenju Tužilaštva BiH stoji i kako je Mulahusić bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, te da se "dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama".

Nakon ročišta, Sud BiH je Mulahusića pustio na slobodu, a na to rješenje je Tužilaštvo BiH 8. septembra uputilo žalbu.

XS
SM
MD
LG